O vazbě podezřelých z vraždy chlapce soud rozhodne v pondělí

Ústí nad Labem - V pondělí rozhodne ústecký okresní soud o případném vazebním stíhání devětačtyřicetiletého muže a jeho osmatřicetileté přítelkyně, jež vyšetřovatel obvinil z vraždy pětiletého ženina syna. Informovala o tom mluvčí severočeské policejní správy Jarmila Hrubešová. Tělo mrtvého Jana Rokose z Tábora, který byl od srpna pohřešovaný, objevili v pátek pozdě večer mostečtí strážníci v osobním vozidle v Českých Zlatnících na Mostecku.

Zaparkovaný automobil strážníci objevili při kontrole areálu bývalého kravína. Ve voze byli s chlapcem i oba později obvinění z jeho násilné smrti. Hrozí jim až výjimečný trest.

Na pondělí je podle Hrubešové nařízena i pitva oběti, která by měla stanovit příčinu a dobu smrti. O informacích některých médií, že chlapec mohl být mrtvý už několik dní a dvojice chtěla jeho tělo na Mostecku zakopat, stejně jako o příčině smrti ubodáním do hrudníku, odmítla spekulovat.

„O způsobu provedení vraždy není v tomto stadiu vyšetřování možné cokoli sdělit. Případ ještě není zdokumentovaný a nebylo rozhodnuto ani o vazebním stíhání podezřelých,“ doplnila Hrubešová.

Jan Rokos, kterého soud svěřil do péče otce, byl od srpna s matkou Antonií Staškovou a jejím druhem na neznámém místě. Pár opustil bydliště na Chebsku a i s chlapcem cestoval po republice, přičemž vyhledával ubytování na krátkou dobu.

Otec chlapce, Roman Rokos, svého syna od jeho zmizení každý víkend hledal po celé republice. O pomoc se obrátil i na ombudsmana, stěžoval si na pomalou práci justice a neschopnost policie. Obával se totiž o chlapcův život. Zjistil, že bývalé partnerce a chlapcově matce soud už dříve jedno dítě kvůli týrání odebral, další dvě jí zemřely, když jim nebyl ještě ani rok. „Měl jsem své obavy opodstatněné, ale na to nekoukal ani soud, ani policie,“ řekl Rokos.

Postup policie i soudu ho zklamal. Zmizení chlapce prý policii nahlásil okamžitě. „Tam to řešili tak, že se to zapsalo a někam založilo,“ uvedl muž, který si chce na postup policie stěžovat.

Nyní si vyčítá, že těsně předtím, než chlapec zmizel, nejednal na svou pěst a ztratil čas čekáním na to, že dítě získá za pomoci policie.4

Vydáno pod