Záchranáři, policisté a hasiči se připravují na silvestrovskou noc

Praha - Poslední relativně klidnou noc mají před sebou záchranáři, policisté a hasiči. Zatímco lidé o silvestrovské noci slaví, oni mají plné ruce práce. Do služby jich vyráží dvakrát tolik než obvykle. Nápor ale zažívají i další noc. Většina měst totiž slaví příchod roku slavnostním ohňostrojem.

Loni byla pro záchranáře silvestrovská noc nejhorší za pět let. Pondělní služby proto letos opět posílí. V Brně bude například na Silvestra na nohou více než 80 hasičů. Hlídky posílí i policie. O čtyři sanitky navíc nasadí záchranná služba. Nejproblematičtější jsou zásahy právě po půlnoci, kdy jsou ulice plné slavících lidí. Například hasiči pak mají problémy se přes ně dostat k místu zásahu.

„Ne vždycky respektují houkačky, snaží se předat radost nám a nepustí nás tam, kam potřebujeme,“ vysvětluje Tomáš Richter, velitel směny brněnských hasičů. Mezi půlnocí a jednou zase záchranáři ošetřují nejvíc případů. Těch pražských bude na Václavském a Staroměstském náměstí o sto procent víc. Stejně jako loni jim bude pomáhat pojízdná nemocnice v kamionu nazvaná Golem. „Většinou se jedná o ošetření poraněných nebo opilých, které transportujeme do nemocnic po ošetření na místě,“ dodává Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranné služby. Čtyřikrát víc bude v ulicích strážníků. Posílí policisté, kriminalisté i dopraváci.

Silvestrovskou nocí manévry pražských záchranářů, policistů a hasičů nekončí. Hned druhý den, prvního ledna, je čekají novoroční ohňostroje z Letenských sadů, které sledují desetitisíce lidí.

Vydáno pod