Median pro LN: Za politickou osobnost roku považují lidé Klause

Praha - Češi si myslí, že politickou osobností roku 2007 byl prezident republiky Václav Klaus. Naopak titul politika "s nejtlustší hroší kůží" letos Češi přidělili předsedovi KDU-ČSL a bývalému vicepremiérovi Jiřímu Čunkovi, za nímž skončili předsedové ČSSD Jiří Paroubek a vlády a ODS Mirek Topolánek. Vyplývá to z průzkumů agentury Median pro dnešní Lidové noviny (LN). Průzkum agentury Median pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD) pak zjistil, že dvě třetiny dotázaných občanů letos zklamalo chování politiků.

V průzkumu Medianu pro LN, který zjišťoval, koho lidé považují za politickou osobnost právě končícího roku, se za Klausem umístil jeho předchůdce v úřadu hlavy státu Václav Havel. Třetí skončil ekonom Jan Švejnar, který bude počátkem příštího roku soupeřem Klause v prezidentské volbě. Klaus v průzkumu získal devět procent hlasů, Havel tři procenta a Švejnar 2,5 procenta.

Osmý skončil v tomto průzkumu Topolánek s méně než jedním procentem hlasů a těsně za ním ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Z řad sportovců zvolili Češi osobností roku desetibojaře Romana Šebrleho.

V absolutním srovnání se podle průzkumu stal osobností roku Klaus před Šebrlem a autorem kontroverzního návrhu nového sídla Národní knihovny v Praze, architektem Janem Kaplickým.

Před Julínkem se v celkovém pořadí umístil i František Procházka, po němž pátrá policie, neboť ho podezřívá, že počátkem prosince odcizili svému zaměstnavateli, bezpečnostní agentuře Group 4 Securicor, asi 560 milionů korun.

V průzkumu o osobnost roku agentura Median oslovila 826 lidí ve věku 12 až 79 let.

V průzkumu agentury Median pro dnešní MfD uvedlo 44 procent dotázaných, že právě končící rok byl v politice horší než jindy, ale dalo se to čekat. Dalších 15 procent odpovědělo, že byl špatný a že to nečekali. Pouze tři procenta respondentů uvedla, že rok 2007 byl v politice dobrý, a čtvrtina ho označila za normální.

Většina dotázaných v tomto průzkumu - 56 procent - uvedla, že v jejich osobním životě byl rok 2007 normální, pro 22 procent byl dobrý, pro 14 procent horší než jindy, ale dalo se to čekat, a pro pět procent byl špatný a nečekali to.

Průzkumu agentury Median pro MfD se před vánočními svátky zúčastnilo 826 lidí.