Dráhy nabídnou levné jízdenky z Prahy do Brna a Chomutova

Praha - České dráhy od Nového roku nabídnou cestujícím levné jízdenky na trasách z Prahy do Brna a Chomutova. Do Brna bude moci část cestujících jet za 175 korun a do Chomutova za 125 korun, což je zhruba o čtvrtinu méně, než činí zákaznické jízdné. Informoval o tom Radek Joklík z tiskového oddělení ČD.

Množství levných jízdenek je omezené na třetinu denní sedačkové kapacity na uvedených linkách, cestující si navíc musejí lístek koupit u pokladny nejpozději den předem. Jízdenky lze využít pouze ve druhé vozové třídě. Na druhou stranu pro jejich nákup není nutné vlastnit zákaznickou In-Kartu a s místenkou za 200 korun lze použít i vlaky SuperCity Pendolino.

Ve spolupráci s ministerstvem dopravy chtějí ČD motivovat všechny cestující, aby více využívali vlakovou dopravu na modernizovaných tratích, uvedl Joklík. Nabídka levných jízdenek zatím platí do konce nynějšího jízdního řádu 12. prosince 2008. Dráhy tak chtějí přilákat další pasažéry, kteří nyní využívají automobily či autobusy.

Největší autobusový dopravce mezi Prahou a Brnou, společnost Student Agency, od ledna na této trase zdražuje. Základní jízdné bude stát 200 korun, tedy o 20 korun více než nyní; cena kreditových jízdenek vzroste ze 150 na 160 korun. Ceny autobusových jízdenek do Chomutova se nemění a zůstávají na úrovni mezi 90 a 105 korunami.