Důchody se v Česku zvedají v průměru o 346 korun měsíčně

Praha - Důchody v Česku se ode dneška zvyšují, a to v průměru o 346 korun měsíčně. Průměrná starobní penze by tak měla činit 9111 korun. O tři procenta rostou také příplatky k důchodům pro odbojáře a vězně komunismu či pozůstalé po nich. Nově by na příplatky měli mít nárok i pozůstalí po lidech, kteří byli zastřeleni na hranicích při pokusu o útěk z komunistického Československa, byli popraveni v politických procesech či při nich zemřeli ve vazbě.

Starobní penzi pobírají v Česku přes dva miliony lidí. Celkem Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí přes 3,33 milionu starobních, pozůstalostních a invalidních důchodů.

Starobní důchod se skládá ze dvou částí - pevné a procentní. Pevná část, která je pro všechny stejná, se dnes zvedá z 1570 na 1700 korun. Procentní výměra, která se vypočítává podle výdělků a odvodů člověka, se zvyšuje v průměru o tři procenta. Stejně dostávají tentokrát přidáno staro- i novodůchodci - tedy lidé, kteří šli do penze buď před koncem roku 1995 nebo po něm.

Odbory a opozice letošní zvýšení penzí kritizovaly. Podle nich je částka nízká a nestačí důchodcům pokrýt zvýšené výdaje kvůli vládní reformě, která zvedla daň z přidané hodnoty (DPH). Z pěti na devět procent roste ode dneška například u potravin či léků.

Na dorovnání vyšších nákladů by podle ministra práce Petra Nečase (ODS) ale mělo důchodcům stačit 130 korun, o které se zvedá pevná část penze. Podle propočtů ministerstva by totiž senior měl letos ve srovnání s loňskem kvůli daňovým změnám vydat měsíčně asi o 115 korun víc. Nečas uvedl, že reálná hodnota důchodu dosáhne v letošním roce 108,2 procenta reálné hodnoty penze z roku 1989 a bude odpovídat víc než 40 procentům průměrné mzdy.

Ministerské propočty ale podle odborářů nezohlednily například nové poplatky u lékaře, pro které budou senioři muset sáhnout do peněženek. Také někteří analytici odhadují růst výdajů důchodců zhruba na šest procent, a to bez zdravotnických poplatků. Se zdražením energií, ekologickými daněmi a dalšími změnami by ale prý přidání 346 korun penzistům mohlo výdaje dorovnat.

Zvýšení penzí by si letos mělo vyžádat zhruba 12 miliard korun. Do starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů by tak mělo putovat celkem kolem 298 miliard.