Podle prezidenta žijeme v nejlepším období existence země

Praha - Češi podle prezidenta Václava Klause přes řadu problémů nyní žijí v asi nejlepším možném období existence své země. Prezident to dnes uvedl v novoročním projevu, ve kterém připomněl minulé přelomové roky končící osmičkou.

„Přes nemalou řadu osobních i společenských problémů, které kolem sebe každý z nás vidíme a cítíme, dnes asi žijeme v nejlepším období naší země, v jakém jsme kdy žili,“ prohlásil Klaus.

Za důkaz považuje mimo jiné to, že Češi neodcházejí masově do ciziny a naopak si berou hypotéky, což naznačuje jejich „víru v dnešek a hlavně v budoucnost“. Prezident mezi důkazy zahrnul i sílící ekonomiku, zároveň ale označil za „mráčky na obloze“ růst cen energií, a tím dalších výrobků.

„Rostou také ceny potravin, k čemuž přispívá i to, že je orná půda stále více využívána na produkci takzvaných obnovitelných zdrojů a ne na výrobu potravin. Zkusme se i v těchto věcech chovat rozumně a nedělejme žádná zbrklá řešení,“ uvedl Klaus, který patří mezi hlavní kritiky politiky zaměřené na klimatické změny.

Prezident v projevu vyzval také k tomu, aby lidé se starali jak o své rodiče, tak o své děti, neboť lásku a péči o ně nemůže žádná státní politika nahradit. Češi by podle prezidenta neměli zapomínat ani na potřebu řešit problémy rodin s dětmi, zdravotně postižených, sociálně znevýhodněných nebo romské populace.

Václav Klaus také zdůraznil, že Češi si musí chránit a pěstovat svoji identitu, nechtějí-li přijít o svoji svobodu. Je to podle něj důležité právě teď, kdy v rámci EU padly hraniční kontroly, hranice se stávají snadno prostupnými, Evropa i svět se zemi plně otevírají a naopak.

Klaus na Nový rok hovořil z Pražského hradu už popáté a tedy naposledy v nynějším funkčním období. Uplynulých pět let nebylo jednoduchých, ale celkově byly tyto roky úspěšné, míní prezident. Je optimistou v tom, že příští roky budou ještě lepší. „Za sebe pro to udělám všechno, co bude v mých silách,“ slíbil Klaus, kterého zhruba za měsíc čeká souboj o znovuzvolení. Konkrétně to ale v projevu nijak nezmínil.

Prezidentův novoroční projev vysílaly hodinu po poledni tak jako loni všechny tři celoplošné televize a Český rozhlas. Před rokem Klaus v novoroční promluvě komentoval povolební situaci v zemi, která po sedm měsíců neměla plně funkční vládu. Situace v Česku kvůli rozdělení země na dva tábory podle prezidenta do jisté míry připomínala studenou občanskou válku.

Vydáno pod