Paroubek: Klausův novoroční projev byl jeden z jeho nejslabších

Praha - Letošní novoroční projev prezidenta Václava Klause byl jedním z jeho nejslabších, míní šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa byl Klausův projev nevyvážený. Šéfům vládní KDU-ČSL a Strany zelených Jiřímu Čunkovi a Martinu Bursíkovi v projevu chyběla vize budoucího vývoje ČR.

Mluvčí vlády Jan Bartošová uvedla, že premiér a předseda ODS Mirek Topolánek Klausův projev nebude komentovat. Premiér a prezident se mají setkat ve středu na zámku v Lánech.

„Je to jeden z nejslabších projevů Václava Klause, který jsem kdy slyšel. Ukazuje se, že Václav Klaus je schopen vést se společností už jenom monolog, jako kdyby se před prezidentskou volbou bál otevřeně obhajovat svoje myšlenky,“ uvedl Paroubek. Podle něj je od prezidenta „farizejské“ označovat současné období za jedno z nejlepších v historii země vzhledem k tomu, že před rokem přirovnával situaci ve společnosti ke studené občanské válce.

Za současnou prosperitou a blahobytem stojí podle Paroubka politika vlád v čele s ČSSD, na kterou Klaus neměl žádný pozitivní vliv. Paroubek podotkl, že Klaus naopak pomohl schválit zákonů souvisejících s takzvanou reformou veřejných financí, které vedou ke zhoršení sociální situace. Klaus a politika ODS jsou jasnou překážkou dalšího rozvoje země, dodal předseda nejsilnější opoziční strany.

Filipovi připadal Klausův projev „trochu nevyvážený“. Prezident podle něj hodnocením současného období obhajoval ekonomické kroky nynější vlády, nemohl by však chválit tak drastické kroky, které Česko čekají. „V tomto ohledu s ním výrazně nesouhlasím. O nutnosti ochrany národní identity se prezident podle Filipa vyjádřil v minulosti přesněji. “Nikdo nepochybuje, že pro udržení identity je potřeba, abychom přece jen více integrovali společnost, než ji dezintegrovali," podotkl šéf komunistů.

Čunek a Bursík na rozdíl od opozičních předáků do jisté míry souhlasili s prezidentovým hodnocením současného období. „Souhlasím s tím, že to je jedno z nejlepších období našich dějin,“ uvedl Čunek. „Ta doba je dobrá,“ přidal se Bursík s poukazem na otevření hranic, růst ekonomiky a stále větší zájem veřejnosti o kvalitu života a stav životního prostředí.

Bursík očekával, že Klaus i jako kandidát na prezidenta bude hovořit o budoucnosti ČR, jejích hodnotách a roli v EU a o tom, jak by se země měla postavit ke globálním klimatickým změnám. „To mě mrzí, na druhé straně mě to nepřekvapuje. Klausovo prohlášení o tom, že za růstem cen potravin je i větší využívání orné půdy k produkci obnovitelných zdrojů, Bursík označil za “hlubokou neznalost". Podle vicepremiéra stovky tisíc hektarů půdy v Česku leží ladem a země netrpí nedostatkem potravinářské produkce, byť některé produkty dováží.

Podle Čunka byl Klausův projev „obezřetný“ a poznamenaný jeho snahou o znovuzvolení do čela státu. Šéf lidovců v projevu prezidenta ocenil jeho důraz na rodinu a seniory. Také Čunek zalitoval, že Klaus nepojmenoval cíl cesty, po které Česko směřuje, a hlavní problémy, které na této cestě stojí.