Lidé si na vybírání poplatků ve zdravotnictví stěžují, ale platí je

Praha – Od 1. ledna se ve zdravotnictví zavádějí takzvané regulační poplatky. Včera byly uvedeny do praxe, lidé tedy zaplatili za ošetření na pohotovosti devadesát korun a v některých lékárnách třicet korun za recept. Stejnou částku ode dneška uhradí při návštěvě lékaře.

I když si mnozí pacienti v čekárnách na poplatky stěžovali, podle zdravotníků probíhalo jejich vybírání většinou bez konfliktu. „Pacienti poplatky platí. Zatím jsme s jejich vybíráním neměli problém,“ potvrzuje mluvčí FN Královské Vinohrady Jana Jelínková. Špatné zkušenosti mají ale lékaři sloužící během silvestrovských oslav s opilými lidmi, kteří utekli po ošetření bez zaplacení.

Bezproblémový průběh mělo většinou i vydávání léků v pohotovostních lékárnách, kde pacienti připlatili třicet korun za recept. Účtovat šedesát korun za jeden den na lůžku začaly dnes také nemocnice.

V areálech nemocnic se od včerejška nacházejí automaty, ve kterých si pacienti kupují kupony. Ty následně předají v ordinaci lékaři. Každá nemocnice by měla nabídnout dostatečné množštví automatů, například ta vinohradská jich má třináct.