Politologové nepokládají rok 2007 za nudný

Praha – Ve srovnání s volebním rokem 2006 byl ten loňský poměrně klidný, k výrazným změnám došlo především v efektivitě vládnutí, říkají politologové o právě skončeném roce 2007. Největší chybou, které se vláda opakovaně dopouští, je neschopnost komunikace s veřejností, ať už v souvislosti s politickými kauzami nebo reformními opatřeními. Podle průzkumů by lidé uvítali, kdyby se politici méně soustředili na mezistranické třenice a více se zajímali o občany.

Do roku 2007 naše republika vstupovala v čele s vládou, které sněmovna opakovaně nevyjádřila důvěru. V současnosti je vládní situace více méně stabilizovaná, vládě se daří prosazovat své cíle, a lze ji považovat za efektivní, domnívá se politiložka z pražské Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková. Na druhou stranu se i během roku 2007 objevily kauzy, které důvěru veřejnosti k politikům poškodily.

Slova Vladimíry Dvořákové potvrzuje i politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity. Vláda podle něj v očích veřejnosti na popularitě výrazně ztrácí, přestože na první pohled působí díky naplňování svého programového prohlášení jako úspěšná.

Sport zvaný politika

Důvody její stoupající nepopulárnosti vidí Valeš dva – nešťastné a špatně řešené kauzy, například aféru Jiřího Čunka, a také neschopnost srozumitelně a jasně vysvětlit, kam její kroky směřují a jaké přinášejí efekty. „Především o zdravotních a důchodových reformách by bylo dobré vést dialog jak s veřejností, i odbornou, tak s opozicí. Jedná se o dlouhodobé záležitosti, nebylo by tedy šťastné, aby nová vláda nastavené parametry opět změnila,“ komentuje chování vlády politolog z plzeňské univerzity.

Průzkumy ukazují, že současnou situaci na politické scéně, která se vyznačuje konflikty mezi vládními a opozičními stranami, nevnímají lidé příliš kladně. Naopak by přivítali, aby politika byla věcnější a více se zajímala o starosti občanů. „Zkusme politiku brát méně vážně a více sportovně,“ radí Lukáš Valeš.

Vydáno pod