Deníky komentují novoroční projev prezidenta Klause

Praha - Komentáře některých dnešních deníků poukazují na to, že prezident Václav Klaus se v úterním novoročním projevu nezmínil o některých kontroverzních tématech - například o změnách plynoucích z reformy veřejných financí. Část komentátorů soudí, že Klausův projev souvisel s nadcházející volbou hlavy státu a se snahou zajistit si hlasy z různých částí politického spektra.

Komentátor Mladé fronty Dnes si všímá, že zatímco v úterý hovořil Klaus o tom, že Češi nyní žijí v asi nejlepším možném období existence své země, před rokem „mluvil zachmuřený prezident o tiché občanské válce“. "Ano, vládu máme, leč opřenou o dva námezdné zběhy. Příkop mezi pravicí a levicí, mezi Paroubkem a Topolánkem, je ještě hlubší, než byl. Klausem kýžené reformy startují. Právo veta jsme podpisem Lisabonské smlouvy ztratili.

Žádné prezidentské slovo k tomu. Jako by se chtěl některým tématům vyhnout. Václav Klaus tentokrát nevyužil svého postavení nejvlivnějšího komentátora v zemi a svého nejsledovanějšího komentáře k tomu, aby se dotkl toho, co ho sužuje a co považuje za dobré," píše autor.

Komentář Lidových novin poukazuje na to, že Klaus se ani slovem nezmínil o změnách plynoucích z reformy veřejných financí, jež začaly platit právě v úterý. Autor komentáře poznamenává, že „Klaus nechce být spojován se změnami, které jsou sice potřebné, ale jsou také hodně nepopulární“. „Klaus občas nálepkuje věci a jevy jako levicové a pravicové. Škoda, že si při psaní projevu nevzpomněl, že pravicové je nelakovat situaci na růžovo, ale slibovat úkrev, pot a slzyú. Optimistický Václav Klaus zkrátka zmeškal příležitost být odvážný - říct, že doba, ve které žijeme, je možná dobrá, ale že se musíme připravit na horší časy,“ píše komentátor. 

„Byl to novoroční projev, jenž z těch jeho předcházejících nevybočoval. V tom svém prvním v roce 2004 nás prezident nabádal vybrat si takové politiky, kteří si udrží naši důvěru a mimo jiné nás zbaví nejistoty z problémů ve zdravotnictví. Včera si to odpustil, jistě věda, že důvěra v současnou vládu jede z kopce a směrem ke zdravotnictví zůstala nám pouhá jistota Julínkových poplatků,“ napsal komentátor Práva.

„Ano, není zas tak těžké napsat Klausovi nejlepší novoroční projev, protože srovnáváme s relativně velmi slabým základem. Ano, prezident si v úspěšném bilancování podprahově přihřál vlastní kaši (chápete, že i já jsem strůjcem těchto dobrých časů?). Ano, je mnoho důležitých věcí, jež opomenul… Ale je dobré, když se občas jednoduché, ale důležité věci řeknou v pravou chvíli hodně nahlas. Tohle vyšlo. A jen tak mimochodem, kdy jste naposledy slyšeli od Klause připomenout trable Romů?“ poznamenává autor komentáře v Hospodářských novinách (HN).

HN rovněž otiskují článek Klausova prezidentského protikandidáta Jana Švejnara, který v něm objasňuje některé své názory.