Autobusoví dopravci v Karlovarském kraji zvýšili od ledna jízdné

Karlovy Vary - Autobusoví dopravci, kteří v Karlovarském kraji provozují meziměstské linky, zvýšili od ledna jízdné. Zvýšení cen se pohybuje přibližně od osmi do deseti procent. Ceníky s upravenými sazbami jízdného už zveřejnily společnosti Autobusy Karlovy Vary a Ligneta. Pouze Dopravní podnik Karlovy Vary prozatím jízdné na svých příměstských linkách nezvedl. Zdražil ale lístky na městskou hromadnou dopravu. Uvedli zástupci oslovených firem.

Největší dopravce v regionu, Autobusy Karlovy Vary, zvýšil cenu jízdného v průměru o osm procent. Důvodem jsou zvyšující se náklady, především rostoucí ceny pohonných hmot, a také nárůst daně z přidané hodnoty, uvedl ředitel společnosti Zdeněk Suchan. Ušetřit mohou lidé, kteří používají čipovou kartu. Sleva oproti normálnímu jízdnému potom představuje šest procent. „Pro letošek nebudeme zvedat ceny jízdného v městské hromadné dopravě, kterou provozujeme v Sokolově a v Chebu. Zůstane na deseti korunách,“ řekl Suchan.

Drahá nafta, nárůst DPH na devět procent a také nedostatek řidičů. To jsou tři důvody, kvůli kterým zdražila od ledna také společnost Ligneta. Ta je druhým největším dopravcem v regionu a zajišťuje například většinu spojů mezi Sokolovem a Karlovými Vary. Nyní si její cestující oproti loňskému roku připlatí o deset procent navíc, uvedl jednatel firmy Ligneta Petr Schmid. „Z úpravy ceny jízdného představují čtyři procenta nárůst DPH a šest procent ostatní náklady,“ poznamenal.

Dopravní podnik Karlovy Vary, jehož specializací je městská hromadná doprava v krajském městě, ještě provozuje devět příměstských linek. Nejvíce z nich mezi Karlovými Vary a Ostrovem. Jak uvedl ředitel společnosti Pavel Bohánek, je připraveno několik variant, jak by se mohly ceny jízdného na těchto linkách dále vyvíjet. Dosud se ale jezdí podle loňského ceníku a kdy se budou ceny měnit, pokud k tomu dojde, zatím ředitel neví. „Od ledna ale už platí nové jízdné na linkách MHD. Zdražili jsme z deseti na 12 korun,“ uvedl Bohánek.