Hraniční přechod v Potůčkách bude otevřen až na konci ledna

Potůčky (Karlovarsko) - Hraniční přechod v Potůčkách na Karlovarsku se sousedním Johann-Georgen-Stadtem zůstává pro auta uzavřený i po vstupu Česka do schengenského prostoru. I když místní obyvatelé i turisté s otevřením počítali, německé úřady ještě nestihly odklidit překážky, které brání provozu.

Podobně jako ze všech hraničních přechodů i z Potůčků odešli policisté v noci na 20. prosince. Lidé se těšili, že budou moci přes hraniční přechod, který sloužil jen chodcům, přejíždět autem. Tak to slibovali politici. Místo toho ale soukromá firma přivezla na hranice zábrany.

Místostarostu Potůčků Vlastimila Ondru (nez.) vzniklá situace udivuje: „Mne přístup německé strany překvapil, a to negativně, nevím, kdo na německé straně zaspal.“ Na tom, aby po vstupu Česka do schengenského prostoru mohli lidé přes hranici v Potůčkách jezdit, pracovaly české úřady déle než rok.

Rozzlobení turisté volají na radnici a zjišťují, proč je přechod pro auta stále zavřený. Starostka obce Jarmila Fořtová (nez.) se brání tím, že nemá o situaci na německé straně tušení a že ji nemůže ovlivnit: „Momentálně nám na úřad volají třeba lidé, kteří bloudí autem a myslí si, že hraniční přechod pro auta je už otevřený. Bohužel se musí vracet,“ dodává k situaci.

Starostu Johann-Georgen-Stadtu Holgera Haschecka vzniklá situace mrzí. Podle něj ale vedení policie chtělo, aby hraniční kontroly měly zázemí až do poslední chvíle. „Dopravní úřad, saské ministerstvo i radnice vše připravily už před koncem roku. Čekáme, až spolkové úřady nechají odklidit mobilní kanceláře, které patřily policistům.“ A dodává, že německé úřady odstraní zábrany nejpozději do konce ledna.