Topolánek připustil Čunkův návrat do vlády, zelení i ČSSD jsou proti

Praha – Výrok Mirka Topolánka, že možná ustoupí tlaku lidovců, kteří chtějí návrat svého předsedy Jiřího Čunka do vlády, vyvolal reakce napříč politickým spektrem. Premiér tuto možnost připustil po novoročním obědě s prezidentem Václavem Klausem. Šéf Strany zelených za návratem svého koaličního kolegy do vlády vidí obchod s hlasy lidovců při prezidentské volbě. Na Topolánkův výrok zareagovala také opoziční ČSSD. Její předseda Jiří Paroubek odmítá znovuusednutí Čunka do ministerského křesla. Čunek na post ministra pro místní rozvoj rezignoval kvůli úplatkářské aféře, obvinění byl ale posléze zbaven.

Premiér uvedl, že Jiří Čunek nebyl předmětem hovoru během oběda s prezidentem, připustil ale, že tlak, který je v souvislosti s Čunkovým návratem do vlády na něj vyvíjen, je velký. Řekl také, že v rámci zachování koalice je možné, že bude nucen tomuto tlaku ustoupit. Možnost účasti Čunka ve vládě by měli předsedové vládních stran projednat na společné schůzce, ke které ale dojde nejspíše až příští týden.

Zelení mluví o obchodu s hlasy a rezignaci

Už od rezignace šéfa lidovců počátkem listopadu se v souvislosti s jeho návratem objevují spekulace o případné dohodě mezi občanskými demokraty a lidovci. Ti by návrat ministerský post pro svého předsedu mohli vyměnit za hlasy pro Klause v prezidentské volbě. Vzhledem k tomu, že volba hlavy sátu je v Česku tajná, není taková možnost vyloučená. Připomněl ji dnes i Martin Bursík (SZ) v reakci na Topolánkův výrok.

Zelení už dříve pohrozili rezignací, pokud se Čunek opět stane součástí kabinetu. Pokud by se tak opravdu rozhodli, mohla by vládní koalice rozpadnout. Došlo by pak k opaku toho, co je zřejmě příčinou Topolánkovy snahy vyhovět lidovcům a vrátit jim „jejich“ ministra.

Podle politologa Metropolitní univerzity Praha Petra Justa by ale Topolánek mohl riskovat odchod některého ze zelených ministrů, kteří avizují, že by v případě návratu Jiřího Čunka vládu opustili, a upřednostnil Čunkův návrat. Předseda KDU-ČSL má pro Topolánka přeci jen větší cenu, pokud jde o soudržnost koalice jako celku.

Rezignace všech zelených je spíše strašení

K rezigranci všech zelených podle Justa spíše nedojde. „Nemyslím, že by zelení odešli z vlády kompletně, je to spíše strašení,“ domnívá se, „zelení se poprvé dostali do vlády a divil bych se, kdyby se tohoto postu strana jako celek tak rychle zbavila a odešla z vládní koalice. Věřím ale, že Karel Schwarzenberg coby nestraník, kterého zelení do vlády pouze nominovali, by na svou ministerskou funkci rezignoval.“

To by mimo jiné znamenalo problém s hledáním nového ministra zahraničí, jehož post podle koaliční smlouvy patří zeleným. „Dá se očekávat, že v případě uvolnění tohoto postu by došlo k nějakým šachům v koalici. ODS by si mohla začít nárokovat křeslo ministra zahraničí výměnou za nějaké jiné a možná by rezignoval ještě nějaký další ze zelených ministrů,“ pokračuje Just, ale dodává, že za pád koalice by to nestálo.