V Jaroměři zemřela ve 107 letech druhá nejstarší žena v zemi

Jaroměř (Náchodsko) - V Jaroměři zemřela v úterý stosedmiletá Marie Bačová, která byla nejstarší obyvatelkou Královéhradeckého kraje a druhou nejstarší ženou v České republice. Ve svém dnešním vydání o tom informuje Náchodský deník.

Bačová své 107. narozeniny oslavila na začátku listopadu v jaroměřské léčebně dlouhodobě nemocných. Přes svůj věk byla Bačová schopná číst bez brýlí a sama se vydávala na procházky po budově léčebny.

Marie Bačová, která se narodila v roce 1900, strávila téměř celý svůj život v Jaroměři, kde pracovala v textilních továrnách a v porodnici. Do práce nastoupila již ve svých 14 letech, do důchodu odešla, když jí bylo 78 let. Za dlouhý věk Bačová podle své dcery vděčila jednoduché stravě, ve které byl často zastoupený česnek.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení žilo loni v listopadu v České republice 214 stoletých lidí. Dalších 251 Čechů a Češek bylo ještě starších. Nejstarším člověkem v Česku byla loni v listopadu Marie Kráslová. Obyvatelka Hluboké nad Vltavou 13. listopadu oslavila 109. narozeniny. Nejstarší muž přišel na svět v roce 1902.