Do Kosova v rámci mise KFOR odletí 417 vojáků Armády ČR

Přáslavice (Olomoucko) – V průběhu ledna odletí do Kosova v rámci mise KFOR 417 vojáků dvanáctého kontingentu Armády ČR (AČR). V Přáslavicích proběhl nástup vojáků spojený se závěrečnou kontrolou právě před odletem do Kosova, kde kontingent na základně Šajkovac v jihosrbské provincii stráví šest měsíců. Dalších 117 vojáků záložní roty je připraveno do pěti dnů kdykoliv jednotku v Kosovu posílit. V červenci poté přijde další rotace, kterou připravuje 13. dělostřelecká brigáda.

Mnozí vojáci zamíří na Balkán již po několikáté. „Je to moje třetí mise na území Balkánu. Těším se na ni, je to spousta výzev pro naši práci. Budu na tomto území pracovat jako cvičný monitorovací tým, který bude komunikovat s místní samosprávou,“ sdělil dnes novinářům jeden z vojáků Radim Kotas. Na Balkán míří i ženy. Pro mnohé z nich jde naopak o vůbec první misi. „Chci získat nové zkušenosti. Budu dělat pokladní a většinou budu na velitelství,“ uvedla Květa Straškráblová.

„Mise je v Kosovu proto, že napětí v zemi stále přetrvává a ke konfliktu či eventuálnímu zhoršení situace může dojít. Obezřetnost je proto na místě,“ poznamenává generálmajor Josef Prokš, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR. Před listopadovými volbami například česká armáda na šest týdnů vyslala do Kosova záložní rotu o 116 lidech z důvodu konání voleb. Vojáci se vrátili domů 16. prosince a nová záložní rota je připravena k dalšímu potenciálnímu vyslání.

V současné době je v Kosovu nasazena jedna mechanizovaná rota, která odpovídá za pořádek v této oblasti a operuje na přiděleném prostoru. „Rota samozřejmě spolupracuje s ostatními jednotkami, které jsou pod toto velitelství přiděleny, to znamená Švédové, Finové, Irové a slovenský kontingent,“ doplňuje podrobnosti velitel 12. kontingentu AČR podplukovník Jiří David.

Podle slov generálmajora Prokše jsou čeští vojáci kosovskými civilisty všeobecně vnímáni velmi dobře, protože mají citlivý přístup k místnímu obyvatelstvu. „To spočívá nejenom v plnění úkolů patrolování, zabavování ilegálně držených zbraní a v bránění kriminalitě, ale také například v tom, že naši vojáci zachránili část vesnice, když pomohli s hašením požáru, na který místní sami nestačili. To se samozřejmě promítne do vztahu obyvatelstva k vojákům.“

Armáda České republiky se mírové operace NATO v Kosovu účastní od roku 1999. O prodloužení jejího působení v zahraničních operacích včetně sil KFOR pod vedením Severoatlantické aliance na Balkáně v roce 2008 rozhodla vláda loni v říjnu.

Českých vojáků operuje v zahraničních misích zhruba 800, což je přesně v souladu se závazkem Česka se Severoatlantickou aliancí. „NATO požaduje od armád jednotlivých států, aby měly 40 procent nasaditelných sil a osm procent v misích, což je u nás přesně těch 800,“ potvrzuje generálmajor Prokš.

  • Generálmajor Josef Prokš, zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky ve studiu ČT24 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/34/3341.jpg
  • Čeští vojáci 12. kontingentu Armády ČR, kteří v průběhu ledna odletí do Kosova v rámci mise KFOR. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/35/3438.jpg
Vydáno pod