Policie prošetřuje úmrtí dalších dvou dětí Antonie Staškové

Karlovy Vary/České Budějovice/Ústí nad Labem - Policie začala prošetřovat úmrtí dalších dvou dětí Antonie Staškové, která společně se svým druhem čelí obvinění z vraždy svého třetího syna, pětiletého Honzíka Rokose. Její první dva synové zemřeli před několika lety údajně na udušení. K tomu, že jednoho z kojenců Stašková také zabila, se přiklání i její matka. Staškové a jejímu příteli hrozí výjimečný trest.

Už jen urny na hřbitově v Nejdku na Karlovarsku připomínají dva syny Antonie Staškové. Radek a David se narodili v letech 1989 a 1992. Nedožili se ale ani prvních narozenin. Oba zemřeli na udušení. První z chlapců se udusil zvratky, druhý údajně zemřel doma v postýlce. Babička chlapců je ale přesvědčena, že několikaměsíčního Davida zabila její dcera: „Tomu, že se udusil zvratky, věřím, ale nevěřím, že se druhý kluk udusil pod peřinkou,“ vysvětluje. „Dosud však nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že k úmrtí dětí došlo násilným způsobem,“ upozorňuje policejní mluvčí Helena Malotinská. Oba případy podle ní vyšetřovala policie a ani u jednoho nezjistila spáchání trestného činu. „Šetření je v začátku. Pokud by se ale ukázalo, že může jít o podezření z vraždy, případ by si převzali krajští kriminalisté,“ dodává zástupce ředitele karlovarské policie Miloš Petržílka.

Tělo pětiletého Honzíka našla policie jen náhodou před necelým týdnem v Českých Zlatníkách na Mostecku. Kriminalisté zjišťují, jestli ho zabila matka nebo její přítel. Babička viděla malého Honzíka naposledy v srpnu, tedy v době, kdy už měl vyrůstat u otce. Inspekce ministra vnitra dál prošetřuje, jestli policisté, kteří vyšetřovali únos malého Honzíka, nepochybili. První závěry by měla zveřejnit příští týden.

Policie prověřuje i postup táborské policie, která měla pátrat po uneseném Janovi, jehož tělo v pátek objevili mostečtí strážníci. Pitva prokázala, že příčinou smrti byly dvě bodné rány do hrudi.

Zavražděný Jan Rokos, kterého soud svěřil do péče otce, byl od srpna s matkou Antonií Staškovou a jejím druhem na neznámém místě. Pár opustil bydliště na Chebsku a i s chlapcem cestoval po republice, přičemž vyhledával ubytování na krátkou dobu. Otec chlapce hledal a po smrti syna kritizoval práci policie. Kromě synů měla Stašková ještě dceru Soňu, které je nyní 17 let.

Vydáno pod