Na západočeských silnicích zemřelo v minulém roce více lidí než v roce 2006

Plzeň - Na západočeských silnicích loni podle neoficiálních policejních statistik zemřelo meziročně více lidí. Zatímco v roce 2006 si nehody vyžádaly 91 obětí, vloni jich bylo 97. Za uplynulých dvanáct měsíců naopak výrazněji poklesl počet těžce zraněných. Celkem 217 lidí utrpělo těžká zranění, přičemž v roce 2006 to bylo o 42 více. Sdělila to policejní mluvčí Helena Malotínská. Oficiálně potvrzená čísla budou k dispozici až na konci příštího týdne.

„Stejně jako v uplynulých obdobích byla nejčastější příčinou dopravních nehod nepřiměřená rychlost. Následovalo nedání přednosti,“ uvedla mluvčí. Dalším nejčastějším důvodem kolizí byl alkohol. V západních Čechách sehrál hlavní roli v celkem 715 případech. „Rok předtím jsme zaevidovali 619 nehod zapříčiněných alkoholem,“ dodala mluvčí.

Jednu z posledních obětí si na silnicích v západních Čechách vyžádala například tragická nehoda z 6. prosince. Na silnici mezi Valchou a Dobřany na jižním Plzeňsku srazil osobní vůz BMW chodkyni. Žena na místě zemřela. O čtyři dny dříve usmrtil chodce devatenáctiletý řidič, který na mokré vozovce na silnici ze Sušice na Horažďovice na Klatovsku nestačil zastavit; pětapadesátiletý muž podlehl zraněním na místě.

Smutnými čísly, co do počtu dopravních nehod, smrtelných i těžkých zranění, se do statistik zapsaly také letní prázdniny. Například v Plzeňském kraji předloni za celé prázdniny v sedmi okresech regionu vyšetřovali policisté 1395 dopravních nehod, při nichž zemřelo devět lidí, vloni to bylo zhruba o 200 nehod více. O prázdninách roku 2007 v regionu zemřelo 13 lidí.