Přes Železnou na Domažlicku mohou už řidiči z celého Německa

Železná (Domažlicko) - Přes česko-německý přechod Tillyschanz/Železná mohou od dnešního dne přejíždět řidiči z celého Německa. Německá strana tam dnes definitivně odstranila omezující značky, které povolovaly vjezd pouze řidičům s poznávacími značkami okresů Weiden, Neustadt a Schwandorf. Po dvou týdnech od vstupu ČR do schengenského prostoru a úplného otevření hranic a zrušení celníků mohou vjízdět do oblastí Bělska a Poběžovicka na Domažlicku a části Tachovska Němci z celé země. Řekl to starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka.

„Stalo se tak ještě před dnešním jednáním českého ministerstva vnitra, které jsme na dnešek svolali do Bělé,“ dodal. Před regionálním hraničním přechodem Železná za Eslarnem, kde 21. prosince přeřízli Češi a Němci symbolickou závoru a skončili tam celníci, měly zůstat omezující značky ještě tři roky do dokončení obchvatu Eslarnu.

Neustadtský zemský rada Simon Wittmann v lokálním tisku uvedl, že občané Eslarnu mohou zůstat nadále klidní, neboť on do zprovoznění obchvatu nenechá přechod otevřít pro nadregionální a nákladní dopravu. Podle krajského radního Vladislava Vilímce šlo zřejmě o populistickou proklamaci, neboť v březnu čekají oblast komunální volby. „Meziregionální pracovní skupina se shodla, že už nic omezovat nebudeme,“ řekl krajský radní pro dopravu Miroslav Jaroš. Wittmann protestoval a požádal o výjimku bavorské ministerstvo vnitra a spolkovou vládu, které nesouhlasily.

Němečtí řidiči z jiných oblastí, například z Mnichova, podle Picky zákazy vjezdu do ČR dodržovali. V sobotu a v neděli nemohli navíc tyto automobily dojet ani k hranici a museli zůstat stát na parkovišti v Eslarnu vzdáleném čtyři kilometry.

Podle starostů Bělé, Poběžovic i Hostouně, se dnešním krokem konečně zvýší turistický ruch a výměna pracovních sil. Přes Železnou, fungující od roku 1992, přejíždělo asi 2000 vozů denně. Jde o nejvýhodnějším vstup do ČR pro řidiče směřující po dálnici A6 z Norimberka a Řezna

Vydáno pod