Ve Znojmě začala jezdit nová linka MHD, má odlehčit centru města

Znojmo - Město Znojmo tento týden zahájilo zkušební provoz nové kyvadlové linky MHD, která má odlehčit dopravě v centru města. Okružní trasa spojuje historické jádro města s nádražím a odstavnými parkovišti. Lidé tak mohou nechat auta mimo centrum, kde by je parkovné vyšlo několikanásobně dráž, a do středu města jezdit autobusem, řekla mluvčí radnice Denisa Šipošová. Autobus objede celou trasu za dvacet minut, jízdné je oproti klasické MHD poloviční.

Trasa autobusu propojuje náměstí Svobody, Horní náměstí, Komenského náměstí, Masarykovo náměstí a železniční nádraží. Lidé mohou díky nové lince ušetřit i několik stokorun. „Například na náměstí Svobody lze auto zaparkovat za dvacet korun na celý den, v centru města oproti tomu zaplatí až dvojnásobek za pouhou hodinu parkování,“ řekla Šipošová. Za odvoz do centra přitom lidé zaplatí pět korun, o polovinu méně než za ostatních sedm linek znojemské MHD. 

Provoz nové linky plánuje Znojemská radnice testovat asi půl roku. Ekologický nízkopodlažní autobus na plynový pohon, který na lince jezdí, si město zatím pronajímá. Pronájem včetně služeb a servisu stojí městskou pokladnu 70.000 korun za měsíc. V případě koupi autobusu by se z prodejní ceny uhrazené nájemné odečetlo, dodala mluvčí.