Rath je rozhodnut veřejnou volbu hlavy státu iniciovat sám

Praha - Místopředseda poslanců ČSSD David Rath chce iniciovat veřejnou volbu prezidenta místo tajné volby, jestliže s takovým návrhem nepřijde někdo jiný. Současně zpochybnil názor předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), že by se mohla všechna tři kola první volby uskutečnit za jeden den. Veřejnou volbu prezidenta chce Rath prosazovat kvůli tomu, že ji považuje za čestnou a průhlednou. "Když se nám nepodařilo prosadit přímou volbu prezidenta, tak ať je to aspoň takto transparentní," řekl.

Volba by podle Ratha měla být stejná jako hlasování o nedůvěře vládě, kdy se každý poslanec postaví a zřetelně řekne, zda je pro nebo proti. Poslanci by také měli mít možnost se při volbě svobodně a bez omezení vyjádřit k přednostem či nedostatkům obou kandidátů, popřípadě jim klást otázky. Omezeni v projevech by neměli být ani Klaus se Švejnarem. I proto si Rath nedovede představit, že by bylo možné volbu stihnout za jeden den.

Rath je také toho názoru, že žádný ze zákonodárců by se neměl stydět za to, koho volil, a voliči to mají právo o svých poslancích a senátorech vědět. Každý musí umět své rozhodnutí zdůvodnit a rozptýlit pochybnosti o tom, zda to nebylo za „třicet stříbrných“, uvedl místopředseda poslanců ČSSD a zdůraznil, že on sám nemá co skrývat: „Jasně deklaruju, že Václava Klause volit nebudu a že budu volit profesora Švejnara a vůbec se nestydím za tento svůj názor.“

Rath označil Švejnara za kompromisního kandidáta a za menší zlo, když vyzdvihl jeho podporu evropské integraci. Švejnar stojí podle Ratha od ČSSD sice vpravo, ale je straně blíže než Klaus. Pro příští volby by však ČSSD podle Rathova mínění pravděpodobně hledala kandidáta, který by jí byl názorově bližší.

Rath také očekává, že by projevy kandidátů mohly do jisté míry nahradit jejich diskusi na televizní obrazovce, kterou Klaus odmítá. „Na mně to dělá dojem, že on si říká, no tak 122 (hlasů) mám jistých, tak si koupím zbytek, konečně ODS to umí, korigovat výsledky voleb tržními principy, tak si říká zbytek hlasů si nakoupím a deset milionů občanů mi může vlézt na záda,“ uvedl Rath s poukazem na to, že diskusi odmítají diktátoři charakteru běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Vydáno pod