V České republice vypukly lokální chřipkové epidemie

Praha – Hygienici v současnosti registrují lokální epidemie, které postihla 1214 nemocných na 100 tisíc lidí. Většina pacientů uléhá s virózou a horečkami. Odhady ale varují, že churavých je mnohem víc, než říkají oficiální čísla.

Hodně lidí se během svátků snažilo vyléčit samo a k doktorovi vůbec nešlo. A mnozí si taky místo neschopenky radši prodlužují dovolenou. Nejvíc nemocných hlásí Vysočina, Pardubický a Jihomoravský kraj. Právě tam jsou lokální epidemie. Naopak nejmíň lidí trápí virózy v Praze.

Rozjezd nemoci zastavily volné dny. „Kdyby nebylo toho přerušení, které je vždy dáno delším volnem zejména u školních dětí, tak bychom zcela jistě byli na vyšších hodnotách,“ soudí Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku. Podle odhadu hygieniků je nemocných mnohem víc, až 1700 na 100 tisíc lidí. Jenže nešli k doktorovi a tak nejsou ve statistikách.

Klasická chřipková epidemie zatím propukla v jediné evropské zemi, ve Španělsku. Kvůli nemoci nejsou v práci taky dva ministři: šéf rezortu kultury Václav Jehlička má angínu, ministr školství Ondřej Liška zase chřipku.