Obyvatelé Krompachu na Liberecku vedou spor o přejíždění hranic

Liberec - V Krompachu na Liberecku vrcholí spor o tamní hraniční přechod. Zatímco vedení obce je proti tomu, aby přechod do Německa sloužil i pro auta, část obyvatel si to naopak přeje. Z hranic už někdo potají odstranil zátarasy i značky se zákazem vjezdu.

Před měsícem cestu do Německa přehrazovaly balvany. Podle starosty obce Václava Holana (nez.) se nemělo nic změnit ani po otevření schengenského prostoru. Silnice je podle něj příliš úzká a navíc v tak špatném stavu, že po ní nemohou jezdit auta.

Na stranu starosty se přidala třetina obyvatel. Zbytek obce má ale opačný názor. Sdružení pro Krompach nechalo balvany z hranic odstranit. Sotva je starosta nechal navézt zpátky, kameny z cesty znovu zmizely. Obec proto nechala k hranicím umístit dopravní značky zakazující průjezd vozidel. Většinu z nich někdo odmontoval. Případ proto převzala policie.

Starosta už si na situaci stěžoval dopisem přímo hejtmanovi a krajský úřad teď zvažuje, že si vezme silnici přímo pod svoji zprávu. „Až se vše opraví, tak místní obyvatelé budou sami rádi, že se do sousedního Johnsdorfu můžou dostat autem,“ vyjadřuje svůj názor na budoucnost silnice Stanislava Jakešová, vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje.

Komplikace způsobuje i německá strana, která také vyhlásila zákaz vjezdu pro automobily. Údajně kvůli obavám ze zvýšení kriminality. Sdružení pro Krompach proto sepisuje petici, ve které žádá jak českou, tak německou stranu, aby nechaly tahanic a přechod, který zatím slouží jen pro pěší, otevřely i pro automobily.