Přibývá lékařů, kteří nevybírají poplatky

Praha - Lékařů, kteří nevybírají od pacientů poplatky za vyšetření, přibývá. Začala s tím nemocnice ve Vrchlabí a postupně se přidala část ambulancí v celé zemi. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek jejich jednání považuje za protizákonné, stínový protějšek David Rath naopak za naprosto normální.

Poplatky nemusí pacienti platit například ve vrchlabské nemocnici, kde je místní ředitel nevybírá. Tvrdí, že je to asociální a v rozporu s mezinárodními úmluvami. Ministerstvo zdravotnictví to ale vidí jinak. „Dostane pokuty od pojišťoven – doufám, že má smlouvy s mnoha pojišťovnami, a že je bude dostávat v pravidelných intervalech a prodělá na tom kalhoty,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

„Reakce od pojišťoven je nulová, reakce od obyvatel je veliká, dochází nám spousta mailů i dopisů, ve kterých nám lidé vyjadřují podporu,“ oponuje ředitel nemocnice Vladimír Dryml.

Poplatky od dětí nevybírá ani Bohdan Babinec, soukromý ambulantní chirurg z Prahy. A navíc je nechce ani od důchodců, kteří nepracují. Že tak měsíčně prodělá 6 až 8 tisíc korun, mu nevadí. Tvrdí, že kdyby bral peníze od chudých a nemocných, porušoval by tím Hippokratovu přísahu. „Nejsem proti poplatkům jako celku, ale musí se rozlišovat mezi vrstvami sociálně slabšími a sociálně silnějšími,“ vysvětluje Babinec.

Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha je možné, aby lékaři své pacienty takto sponzorovali. Lékař nebo majitel nemocnice se podle něj může vzdát svých zisků: „Zákon přece nemůže nutit jakéhokoliv majitele čehokoliv, aby dosahoval zisk.“ Mluvčí Cikrt ale s Rathem nesouhlasí: „Pan poslanec jako vždy nemá pravdu. Zákon určuje, že se mají vybírat regulační poplatky. Nemocnice pouze dodržují zákon.“

Rath se domnívá, že je problematické také to, že pacienti musí u automatů zaplatit ještě před vlastním vyšetřením. Podle něj je celá reforma jen o zdražování a lidem letos z kapsy vytáhne 10 – 12 miliard.

Sociální demokracie podala na poplatky ústavní stížnost a připravila návrh zákona, kterým je chce zrušit. Poslanecká sněmovna by o něm měla jednat ještě během ledna.