Válka mezi Pospíšilem a Brožovou pokračuje

Praha – Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová podá příští týden správní žalobu na ministerstvo financí - v Otázkách to řekla Václavu Moravcovi. Hodlá se tak ohradit proti tomu, že úřad zamítl její žádost o prominutí vysoké pokuty, kterou soud dostal a kvůli které sama čelí sankcím.

Zatajená čtyřicetimiliónová pokuta pro Nejvyšší soud vyšla jeho předsedkyni draho. Iva Brožová se bude muset zpovídat před kárným senátem. Už příští týden chce ale zažalovat ministerstvo financí, za to, že Nejvyššímu soudu - narozdíl od jiných - pokutu neprominulo. Peníze na zaplacení penále navíc nemá. „Budu muset žádat ministerstvo financí, aby navýšilo rozpočet Nejvyššího soudu o tu předmětnou částku a vzápětí ji zpět ministerstvu financí vrátit,“ říká Brožová.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal na Ivu Brožovou kárnou žalobu před dvěma týdny. Vadilo mu, že se o pokutě dozvěděl až po půl roce. Před dvěma dny poslal navíc před kárný senát i manžela Brožové - jako advokát údajně porušil jednací řád evropského soudu.

„To už je opravdu směšné, to považuji za nedůstojnou štvanici na celou rodinu,“ míní stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Ivu Brožovou kritizoval ministr spravedlnosti už několikrát. Nejvyšší soud pod její taktovkou nepracuje podle Pospíšila efektivně. Kárnou žalobu kvůli hospodaření podal ministr na soudce vůbec poprvé. „Je to věc, kterou dosud kárný senát neřešil, a proto chci, aby v této věci precedentně rozhodl. Proto jsem také nenavrhoval žádnou sankci pro Brožovou,“ říká Pospíšil

Podle Brožové je Nejvyšší soud a jeho činnost ze strany moci výkonné podkopávána už tři roky. A přichází další rána. Místopředseda Nejvyššího soudu a podřízený Ivy Brožové Pavel Kučera měl době, kdy senátoři rozhodovali o vydání Jiřího Čunka policii, spolu s exministrem Pavlem Němcem domluvenou schůzku s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou. Její podřízený Čunkovu kauzu dozoroval.

Iva Brožová se o vedení NS v minulosti už třikrát přela i s prezidentem Václavem Klausem. Ústavní soudci se pokaždé přiklonili na její stranu.

Vydáno pod