Mrznoucí déšť a sněžení dnes komplikovaly dopravu v celé zemi

Praha - Mrznoucí déšť, který v sobotu a v noci na dnešek proměnil některé silnice v ledová kluziště, vystřídalo na mnoha místech Česka sněžení. Řidiči si tak vedle ledovky musejí dávat pozor i na případné sněhové jazyky. Odpoledne sněžení na většině míst ustávalo. Výraznější dopravní komplikace zatím nebyly hlášeny, fronta směřující od západu se postupně posunula z Čech na Moravu, kde na jihu pršelo a na některých místech se tvořila ledovka.

Podle varování hydrometeorologů mají mrznoucí srážky hrozit až do pondělního poledne. Namrzající déšť začal padat v sobotu odpoledne v Karlovarském kraji. Následný příchod ledovky byl velmi rychlý. Během necelé hodiny však déšť přešel ve sněžení a situace už nebyla tak vážná. Na západě Čech poté padal sníh po celou noc a ráno nebyly sjízdné některé úseky, zejména na jihu Plzeňska.

Mrznoucí déšť a později i husté sněžení dorazily v noci do středních Čech. Silničáři nasadili do terénu posypové vozy a v odklízení sněhu pokračovali i odpoledne, kdy se situace uklidnila. Sněhová nadílka se nevyhnula ani Praze, kde silničáři vyslali do ulic všechny posypové vozy. Do oběda napadlo v hlavním městě několik centimetrů, což ale poklidný víkendový provoz téměř nijak nezkomplikovalo.

V Libereckém kraji napadlo pět až deset centimetrů nového sněhu a horské silnice v Jizerských horách a západní části Krkonoš byly sjízdné jen se zvýšenou opatrností, vyšší úseky se sněhovými řetězy. Krajská správa silnic varovala také před sníženou viditelností a sněhovými jazyky, na které si museli dát pozor i řidiči ve vyšších polohách Pardubického kraje. Mrznoucí srážky a slabou vrstvu sněhu hlásil rovněž Královéhradecký kraj. V Ústeckém kraji se naopak nebezpečná ledovka vůbec nevyskytovala a ani sněhu nebylo tolik, aby způsobil problémy.

Déšť vytvářející ledovku potrápil také cestáře a motoristy na jihu Čech. Řidiči ale jezdili opatrně a počet nehod v kraji oproti jiným dnům dokonce poklesl. Na Vysočině čekala ráno na motoristy mlha, na Havlíčkobrodsku vanul silný vítr.

V Olomouckém kraji vystřídalo noční mrznoucí déšť dopolední sněžení. Ze všech středisek silničářů tak vyrazily na silnice sypače i pluhy. Vozovky byly sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve Zlínském kraji museli být řidiči opatrní hlavně na Vsetínsku, kde na některých úsecích silnic ležela zledovatělá vrstva sněhu.

Déšť a mrholení komplikoval dopravu také na jihu Moravy, na některých místech se tvořila ledovka. Problémy měli řidiči od rána především na Břeclavsku a Vyškovsku, dopoledne se situace zhoršila i na Brněnsku a Blanensku. Odpoledne se situace na většině území zlepšila, ale silnice byly i tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Se sněhovými jazyky a ledovkou museli počítat i řidiči v některých částech Moravskoslezského kraje, například na Opavsku. Na Frýdecko-Místecku navíc vál nárazový vítr.

Policisté v souvislosti s počasím zaznamenali zvýšený počet dopravních nehod. U Třeboně zemřel dnes 15 minut po půlnoci při dopravní nehodě dvaačtyřicetiletý řidič, když sjel ze silnice mezi vzrostlé stromy, přestože v tu dobu ještě náledí na vozovce nebylo. Další smrtelná havárie, tentokrát tří osobních automobilů, se stala na 162,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu poblíž Velké Bíteše na Žďársku. Zemřel při ní jeden člověk. V Hradeckém regionu byla hlášena jediná vážná nehoda, při které se v havarovaném osobním vozidle zranili tři lidé.

  • Ledovka na vozovce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/37/3671.jpg
  • Smrtelná nehoda na 162. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Řidič pick-upu dostal smyk v místě, kde chyběla svodidla. Auto se dostalo do protisměru, kde narazilo do dalších dvou protijedoucích vozidel. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/37/3680.jpg