Nová česká velvyslankyně při EU: Naše předsednictví je pro mě prioritou

Brusel – Do funkce nastoupila v těchto dnech nová česká velvyslankyně Milena Vicenová. V křesle vystřídala - několik měsíců před vypršením jeho mandátu - Jana Kohouta. Ženu na obdobné pozici má z ostatních členských zemí pouze Slovinsko. Prioritou nové velvyslankyně bude podle jejích slov především příprava půlročního předsednictví naší země Radě EU v prvním pololetí roku 2009.

„Celý rok se budeme věnovat jeho přípravě. Musím poskytnout co nejlepší zázemí vládě tak, aby každý měl co největší penzum informací. Musím také co nejlépe předávat informace z České republiky ostatním zástupcům jednotlivých členských zemí,“ prozrazuje Milena Vicenová, co považuje za svůj nejdůležitější úkol.

Vicenová na významném diplomatickém místě nahradila Jana Kohouta, který se stal nyní novým náměstkem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Také Vicenová stála v čele ministerského resortu, v první vládě premiéra Mirka Topolánka získala post ministryně zemědělství. Poté působila jako generální sekretářka na ministerstvu pro místní rozvoj, současně patřila k externím konzultantům premiéra.

Střídání osob na velvyslanecké pozici vyvolalo v České republice i kritickou odezvu. Ozvaly se hlasy, například z řad sociálních demokratů, které poukazovaly na to, že změna přichází krátce před začátkem českého předsednictví a že přípravy na ně může tedy ohrozit. Vláda zdůvodňuje své rozhodnutí nahradit Jana Kohouta v úřadě již několik měsíců před vypršením jeho mandátu právě snahou, aby se nová velvyslankyně na úkony spojené s českým předsednictvím stačila řádně připravit.