Vladimír Železný před soudem odmítl obvinění za krácení daní

Praha - Městský soud v Praze se dnes začal zabývat třetí kauzou europoslance a bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného. S dalšími pěti muži je obviněný z mnohamilionového krácení daní při převodu podílu ve společnosti CET 21. Stát měli ošidit o více než 38 milionů korun. Obviněným hrozí 5 až 12 let vězení. Hlavní líčení je naplánováno na 7. až 11. ledna. Vladimír Železný je stíhán ještě za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny a za poškozování věřitele.

Soud dnes začal čtením obžaloby a výslechem Vladimíra Železného, který před soudem obvinění odmítl. „Zásadně nesouhlasím,“ reagoval europoslanec na obžalobu. Vladimír Železný se posléze z jednání soudu omluvil s tím, že se dalšího jednání soudu nezúčastní.

Podle policie se Železný se společníky dohodl, že na něj převedou 43,31 procenta obchodního podílu v CET 21, s.r.o. asi za pět milionů dolarů. Přestože jim Železný zaplatil, podle policie následnými transakcemi předstírali, že se vyrovnali akciemi za tímto účelem založené akciové společnosti CET 21. V daňových přiznáních za rok 1996 pak podle policie uvedli nepravdivé informace.

Policie v únoru 2003 obvinila bývalého šéfa Novy, jeho někdejšího právníka Aleše Rozehnala a akcionáře CET 21 Fedora Gála, Josefa Alana, Vlastimila Venclíka a Petra Hunčíka z toho, že v souvislosti s převodem obchodního podílu ve společnosti CET 21 ošidili stát o více než 53,5 milionu korun. Později byla škoda snížena na zhruba 38 milionů, neboť Hunčík neměl jako slovenský občan v Česku daňovou povinnost, a stát tak o peníze nepřipravil. Proto je stíhán za pomoc k trestnému činu, stejně jako Rozehnal.

Železný je stíhán ještě v dalších dvou kauzách, v jedné už padl nepravomocný odsuzující rozsudek. Městský soud loni v srpnu uznal europoslance vinným z krácení daní při dovozu obrazů z ciziny a uložil mu dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem a zároveň peněžitý trest pět milionů korun.

Jiný senát městského soudu zase řeší obžalobu, v níž jde o poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises (CME). Zároveň s europoslancem jsou stíháni i jeho bývalí právníci.

Vyšetřování kauz bývalého šéfa Novy provázely komplikace, neboť Železný byl zvolen do Evropského parlamentu. Policie musela počkat, stejně jako žalobci a soud, na verdikt ohledně zbavení imunity.