Prezident vyznamenal generála Tomáše Sedláčka

Praha - Prezident Václav Klaus dnes ocenil válečného veterána Tomáše Sedláčka. Při příležitosti jeho 90. narozenin mu předal Zlatou plaketu prezidenta republiky. Generál Tomáš Sedláček se tak zařadil mezi vyznamenané veterány bojující ve II. světové válce.

Tomáš Sedláček vystudoval Vojenskou akademii v Hranicích. Mezi nejtěžší období v jeho životě podle jeho slov patří Mnichovská dohoda v roce 1938 a okupace Německem. „Byli jsme připravení obětovat se za vlast. To zklamání bylo obrovské,“ řekl Sedláček. V roce 1940 utekl přes Balkán do Francie a jako dělostřelec se zapojil do českého pěšího vojska ve Francii. Po porážce Francie se Sedláček dostal do Velké Británie, zde absolvoval parašutistický výcvik. V roce 1944 byl přesunut spolu s dalšími důstojníky do Sovětského svazu, kde se stal příslušníkem 2. československé paradesantní brigády. Později se zúčastnil bojů ve Slovenském národním povstání.

Za velké ponížení také Sedláček považuje období věznění v padesátých letech. „Pořád jsem věřil, že to přežiju, i když jsem nevěděl, jak dlouho to bude trvat,“ dodal. Sedláček byl v únoru 1951 zatčen a později odsouzen k trestu doživotního vězení za údajnou velezradu. Ve vězení strávil více než devět let. V květnu 1960 byl propuštěn na amnestii a poté učil na Vysokém vojenském učilišti v Praze.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek řekl, že Sedláček je pro současné vojáky příkladem. „Armáda potřebuje tyto lidi,“ uvedl.