Colloredo-Mansfeld nevybojoval u NS vybavení zámku Dobříš

Brno - Majitel zámku v Dobříši na Příbramsku Jerome Colloredo-Mansfeld neuspěl u Nejvyššího soudu (NS) ve sporu o vydání vybavení zámku. Asi tři tisíce předmětů zatím spravuje Národní památkový ústav. Colloredo-Mansfeld dovoláním napadl verdikt Krajského soudu v Praze, který v říjnu 2006 rozhodl, že potomek původních majitelů na mobiliář nemá právní nárok.

Potomek šlechtického rodu se domáhal vydání 2906 movitých věcí a dalších předmětů ze souborů postrojů, nádobí a stříbra. Mobiliář má vysokou památkovou hodnotu.

O vydání zámku v Dobříši požádal Jeromův otec Jeroným Colloredo-Mansfeld již v roce 1992. Následný restituční spor trval šest let. V prosinci 1996 se na stranu šlechtice postavil Ústavní soud ČR. V roce 1998 byl zámek spolu s francouzským a anglickým parkem vrácen do soukromého vlastnictví. Když na základě vyhraného restitučního sporu přebíral v roce 1998 zámek, památkáři mu odmítli vydat mobiliář s tím, že rozsudek se na příslušenství nevztahuje. Proto podali šlechtici další žalobu.

Od Okresního soudu v Příbrami spor o vybavení zámku již jednou doputoval až k Nejvyššímu soudu, který zrušil odmítavé rozsudky a nařídil podrobnější dokazování. Příbramský a poté i pražský krajský soud však v roce 2006 opět odmítly mobiliář vydat. Nyní už senát Nejvyššího soudu s předsedou Josefem Rakovským jejich verdikty potvrdil.

Současná podoba rokokového zámku s výraznou fasádou pochází z let 1745 až 1765. Za minulého režimu sloužil jako rezidence spisovatelů. Zámek je otevřen celoročně veřejnosti včetně expozice a francouzského parku. Expozice je provozována správou zámku Dobříš.

Vydáno pod