Reportéři ČT přinášejí nové informace o kauze Čunek

Praha - České televizi se podařilo získat svědectví o dalších okolnostech kauzy Jiřího Čunka. Před ukončením trestního stíhání předsedy lidovců došlo ke třem nejasným schůzkám špiček české justice. ČT to potvrdil přímý svědek událostí, kterému ČT slíbila zachovat anonymitu.

Den před hlasováním o vydání Čunka trestnímu stíhání se v Brně setkali bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.
   

Jeli na schůzku do Ostravy s krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou, jejíž podřízený případ dozoroval. Podle Kučery šlo o pouhou společenskou návštěvu, přítomnost exministra Němce vysvětlil takto: „Němec měl v té době nové auto a jen mě s ním svezl. Řekl, že projíždí Brnem a že se někam pojedeme podívat, tak jsme jeli do Ostravy. S Němcem se vidím poměrně často a jsme přátelé. Představa, že se s ním setkávám a šijeme něco o Čunkovi, je naprosto mylná,“ vyvrací Kučera možnou spojitost schůzky s Jiřím Čunkem. Podle svědka ČT se ale kauza Čunek skutečně probírala. Kučera s Němcem u Andělové sondovali, na co již policisté přišli a jaký vývoj lze v případu očekávat.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Další schůzka proběhla loni 28. února v Brně, tentokrát ve složení Kučera, Němec, Andělová a nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Podle zdroje ČT to byla právě Vesecká, kdo setkání zorganizoval a platil útratu. „Nic nestandardního na tom nebylo a není. Doktor Němec se stýká s doktorem Kučerou. A pakliže se stane, že je pozván na oběd doktor Kučera, může s ním přijít i doktor Němec,“ konstatuje Vesecká. Podle Kučery se jednalo o pouhé setkání známých, i když probíhalo v pracovní době. I Němec tvrdí, že se jednalo o setkání společenského charakteru.

Debata však běžná podle všeho vůbec nebyla. Nejenom, že se trojice Kučera, Němec, Vesecká zajímala o průběh vyšetřování, navíc se pokusila Andělové naznačit, aby šetření s ohledem na politický dopad kauzy neprobíhalo příliš rychle. „Naše práce ovlivněna nebyla a tím, že vlastně nám tu věc  odebrali, to pro mě končí a už se k tomu nechci vyjadřovat,“ uvedla Andělová. Vyšetřování nijak nebrzdila a policie tak v následujících týdnech dovedla případ do konečné fáze. 

Poslední schůzka proběhla 17. května v Jihlavě, kde se při otevření justičního paláce sešli opět všichni aktéři. Podle zdroje ČT ani tato diskuse neproběhla zcela nevinně. Protože vyšetřování případu spělo přes předešlý apel ke konci, Andělová se ocitla pod tlakem ostatních. Nyní nechce průběh schůzky komentovat. Svědkem nestandardního průběhu rozmluvy měl být i brněnský krajský státní zástupce Petr Coufal. Navíc měl být o charakteru tohoto setkání, tak jako o všech předešlých, detailně informován tehdejší vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištván. „Já jsem byl doktorem Ištvánem dotazován, zda jsem se takového nestandardního jednání účastnil.  Řekl jsem mu, že u takového jednání jsem nebyl,“ tvrdí Coufal.

Zatímco Ištvána v listopadu Vesecká odvolala z postu vrchního státního zástupce s odůvodněním, že z jeho úřadu údajně unikaly informace, Coufala naopak pověřila dohledem nad vyšetřováním kauzy Čunek. Stalo se tak po přesunutí vyšetřování  Čunkovy kauzy do Jihlavy.

Renata Vesecká
Zdroj: ČT24