HN: Advokát Brož chce zažalovat ministra spravedlnosti Pospíšila

Praha - Advokát Jaroslav Brož chce zažalovat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) kvůli ochraně osobnosti. Hodlá tak protestovat proti kárné žalobě, kterou na něj Pospíšil podal v prosinci kvůli tomu, že se advokát údajně snažil oklamat Evropský soud pro lidská práva. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny (HN). Brož je manželem předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Ivy Brožové, na kterou ministr nedávno rovněž podal kárnou žalobu a která má již delší dobu spory s prezidentem Václavem Klausem.

„Ministrův krok na mě vrhá špatné světlo. Budu žádat odškodnění,“ uvedl podle HN Brož, který bude muset svůj postup u štrasburského soudu obhájit před kárnou komisí České advokátní komory. Právník tvrdí, že nechtěl štrasburské soudce podvést - jen se snažil udělat vše pro rodinu, kterou hájil.

Brož v roce 2002 zastupoval několik osob, které si ve Štrasburku stěžovaly na neúměrnou délku soudního řízení a žádaly finanční náhradu. Během vyřizování stížnosti ale požádal ministerstvo spravedlnosti o náhradu za nemajetkovou újmu a jeho klienti získali přes 800.000 korun. O tom ale advokát neinformoval evropský soud, a porušil tak podle ministerstva jednací řád.

Pospíšil podal v prosinci návrh na kárnou žalobu i na Brožovou, a to kvůli téměř čtyřicetimilionové pokutě, kterou NS soudu uložil finanční úřad, a jejímu zatajení před ministerstvem. Brožová tento návrh označila za pokračování snah odstranit ji z funkce. Ministr odmítl jakoukoliv souvislost mezi touto kauzou Brožové a kárnou žalobou na jejího manžela.