ČSSD chce vyšetřovací komisi k Čunkově kauze

Praha - Vedení ČSSD bude opět požadovat zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke kauze předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Reaguje tak na pondělní pořad České televize Reportéři, podle kterého se kvůli Čunkovi nejméně třikrát setkali bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová, jejíž podřízený vyšetřování předsedy KDU-ČSL dozoroval. Několika setkání se zřejmě zúčastnila i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real.

Poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo stíhání v srpnu zastaveno.

Na začátku listopadu Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, a 7. listopadu podal Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Nyní se spekuluje o možném Čunkově návratu do vlády.

ČSSD se o zřízení komise neúspěšně pokoušela již několikrát. Podle Paroubka pořad potvrdil, že do rozhodování justice zasahují lidé závislí na vládě Mirka Topolánka i na prezidentovi Václavu Klausovi.