Nacionalisté podali trestní oznámení na Topolánka za jeho výrok o zbabělých Češích

Praha - Národní strana podala trestní oznámení na premiéra Mirka Topolánka kvůli jeho výroku o zbabělosti Čechů. Nacionalisté tvrdí, že výrok by mohl být spácháním trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení a trestného činu pomluvy. Oznámení strana podala jménem člena předsednictva a zároveň velitele Národní gardy Michala Kubika a informovala o tom na svých webových stránkách.

Už v pondělí vyzval Topolánka k omluvě za výrok z rozhovoru pro Hospodářské noviny starosta středočeských Cerhenic Marek Semerád (ČSSD). Předseda vlády v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny mimo jiné řekl, že „Češi obvykle všechno vidí negativně, a když k něčemu dojde, podělají se“. Semerád vyzval otevřeným dopisem Topolánka, aby se za svá slova omluvil. Pokud tak neučiní, bude omluvu vymáhat soudní cestou formou občanské žaloby.

Semeráda premiérova věta rozčílila jako historika. Žádný národ se podle něj nedá takto zjednodušeně oznámkovat. Semerád připomněl novoroční projev prezidenta Václava Klause, v němž se zmínil o osudovosti osmiček v novodobých českých dějinách. Na usvědčení nepravdivosti premiérova výroku by podle něj stačilo stručné připomenutí statečnosti a odvážnosti předků v každém z těchto „osmičkových“ roků. Ať už je to postoj českých legionářů během první světové války nebo mobilizace československé armády v roce 1938.

Podle nacionalistů je výrok produktem nízké politické kultury v zemi, kterou přináší parlamentní strany. Jde podle nich nicméně také o trestný čin.

Spornou větou Topolánek v HN reagoval na dotaz, zda i většina Čechů vnímá stejně jeho názor, že žije v době relativního blahobytu a prosperity. „Někdo to lidem musí říct, protože oni si to často v každodenním shonu a problémech, kdy se občas dívají k nejbližšímu supermarketu a těší se na nejbližší telenovelu, neuvědomují. Nemyslím, že jsou hloupí. Češi obvykle ale vidí všechno negativně a když k něčemu dojde, podělají se,“ citovaly noviny premiéra. Je proto podle něj třeba šířit dobrou náladu, a ne hysterii ze zdražování.