Senátoři KDU-ČSL jsou v otázce podpory Václava Klause nejednotní

Praha - Prezident Václav Klaus vyjednával o své podpoře při prezidentské volbě v senátním klubu KDU-ČSL. Konkrétní příslib ale nedostal, lidovci se podle svých slov definitivně rozhodnou až 8. února, kdy se bude konat volba prezidenta. Klaus po více než hodinu trvající schůzce novinářům řekl, že věří, že v jedenáctičlenném senátním klubu KDU-ČSL nějakou podporu získá.

Počet hlasů však odhadovat nechtěl. Podle předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové je strana rozdělena. Polovina poslanců je pro Václava Klause, druhá pro Jana Švejnara. Někteří lidovci začínají volat po veřejné volbě prezidenta. Důvodem jsou spekulace, že by lidovci mohli vyměnit podporu Václava Klause při prezidentské volbě za návrat předsedy lidovců Jiřího Čunka do vlády.

Klaus se také vyslovil pro to, aby parlament volil prezidenta v tajných volbách. Prezident míní, že veřejná volba má odůvodnění v revolučních dobách, jako byl třeba zánik Rakouska-Uherska a pád komunismu v Československu.

Jiří Čunek k tomu uvedl, že jeho strana se buď ještě rozhodne ve prospěch některého z kandidátů, anebo nechá svým zákonodárcům volnou ruku. Sám prý rozhodnut není, chce ještě sledovat vyjádření obou kandidátů a soulad s jejich dosavadními postoji. Podotkl, že i v jeho domovském Zlínském kraji mají Klaus i Švejnar rovnocennou podporu. „Hodně lidí skutečně chce pana Švejnara, za ten měsíc ten vývoj skutečně hodně poskočil,“ dodal. Klausovo dosavadní pětileté působení v čele státu Čunek hodnotí jako lepší éru než jeho předchozí premiérské období.

Parlament začne nového prezidenta volit 8. února. Švejnara oficiálně nominovali senátoři ze čtyř frakcí včetně opoziční ČSSD. Vzhledem k síle ODS a k tomu, že pro současného prezidenta hodlají hlasovat i někteří zákonodárci z dalších stran je ale za favorita považován právě kandidát občanských demokratů Klaus. Klíčové se nyní zdají být hlasy lidovců a komunistů.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš dnes uvedl, že v prvním kole má Švejnar hlasy komunistických poslanců a senátorů téměř jisté. To by mu mělo pomoci k postupu do dalších kol. Otázkou však zůstává, zda ho komunisté podpoří i ve druhém či třetím kole.

S lidovci dnes Klaus hovořil mimo jiné také o navrhovaném majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Prezident zdůraznil, že nebude vetovat řešení, na kterém se politická scéna shodne.

Klaus dnes také řekl, že pokud mu premiér Mirek Topolánek (ODS) navrhne jmenovat znovu Čunka do vlády, on tomuto návrhu vyhoví. Podobně se několikrát vyjádřil již v minulých dnech. S lidovci dnes prý prezident hovořil například také o reformní smlouvě EU a o stavu českého soudnictví.

Vydáno pod