V Plzni zahájeny stavby tří hlavních tahů

Plzeň - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahajuje v Plzni tři důležité stavby silnic první třídy za 1,2 miliardy korun. Jde o dva dálniční přivaděče a opravu povrchu komunikace Lidická-Plaská na výpadové silnici na Most. Řekl to ředitel ŘSD Plzeň Zdeněk Kuťák. Stavby ulehčí centru města, jejich hlavní díl se odehraje letos a příští rok.

Největší investicí za tři čtvrtě miliardy korun je 1,25 kilometru dlouhý přivaděč Tyršův sad-Sukova na Borech na silnici I/27, který povede kolem věznice k okružní křižovatce v Sukově ulici. Pražské ŘSD podepíše smlouvu se zhotovitelem do konce ledna. Terénní úpravy začnou v únoru, úsek má být hotový do roku 2010. ŘSD nevylučuje zkrácení termínu, záleží na přísunu peněz. Letos na stavbu půjde zhruba 120 milionů Kč. K přivaděči vybuduje investor ještě 360 metrů místních komunikací.

Další stavbou za 300 milionů korun, která má také trvat až do roku 2010, je pokračování přivaděče I/20 v městské části Slovany z ulice K Dráze, od bývalých železničních závor v Koterově, do Jasmínové ulice. Jde o 680metrový úsek čtyřproudé komunikace a 260 metrů dlouhé napojení na Koterovskou ulici. Vládní komise už vybrala dodavatele z užšího výběrového řízení, smlouvu s ním podepíše plzeňské ŘSD do týdne. Budování má začít také v únoru či březnu, ŘSD má na něj letos 137 milionů Kč.

O něco později zahájí stavbaři opravu živičného povrchu a mostu ulic Lidická a Plaská, skončit by mohla do roka. Záleží na tom, zda ŘSD letos vydá celých 100 milionů korun, zatím má schválenou polovinu. Na rekonstrukci se bude podílet i město Plzeň, investuje dalších 30 až 60 milionů Kč. „Komise tento týden vybere ekonomicky nejvýhodnější variantu, smlouvu podepíši do konce ledna. Stavba začne na jaře,“ uvedl Kuťák. ŘSD opraví bez uzavírek ulici od lékařské fakulty na konec města. „Je na ní dožitý živičný kryt a jsou tam vyjeté hluboké koleje,“ řekl náměstek plzeňského ŘSD Michal Syřínek.

Stavby hradí Evropská investiční banka a stát.

Vydáno pod