Podle komise policisté při pátrání po malém Honzíkovi nepochybili

České Budějovice - Podle výsledků šetření kontrolní komise při pátrání po pětiletém Janu Rokosovi žádný policista profesně nepochybil. Ředitel Jihočeské krajské policejní správy Radomír Heřman nicméně připustil, že vznikly problémy v komunikaci mezi policistkou, která byla případem pověřena, a otcem, jenž pátrání inicioval. To bude mít za důsledek personální změny. Policejní správa prý přezkoumá schopnost komunikace u policistů, kteří přicházejí do styku s veřejností.

Po pětiletém Janu Rokosovi policie pátrala od letošního léta, kdy matka Antonie Stašková chlapce unesla. Po policejní výzvě se i se synem dostavila na vyšetřovnu, kde přislíbila, že malého Honzíka na základě předběžného opatření předá do péče otce Romana Rokose. To se ovšem nestalo. Chlapce našla policie 29. prosince mrtvého v autě na Mostecku. Soudní pitva prokázala, že zemřel násilnou smrtí, v hrudníku měl dvě bodné rány. Z vraždy je podezřelá jeho matka Antonie Stašková a její současný přítel. Oba nyní sedí ve vazbě.

Antonie Stašková navíc v minulosti za podivných okolností přišla o další dva syny, oba se nedožili jednoho roku života, prý se udusili. Policii o tom v průběhu pátrání informoval Roman Rokos. Vyšetřovatelé následně tyto okolnosti prověřovali.

Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková se domnívá, že policie celý případ podcenila. Měla podle ní začít po chlapci intenzivně pátrat, jakmile se dozvěděla o minulosti Antonie Staškové. „Minulost matky měla být mnohem dříve objasněna,“ tvrdí Vodičková a dodává, že častá zranění nebo úmrtí malých dětí by vždy měla být signálem, že by v takových případech mohlo docházet k násilí na dětech, a věc by se měla podrobně prošetřit.

Podle ní pochybila také soudkyně, protože v době, kdy se Stašková na výzvu dostavila na policii, bylo již vykonatelné předběžné opatření na předání dítěte do péče otce. Přesto prý soudkyně dala matce navíc lhůtu, dokdy měla syna předat.