Dolejš: Švejnar má v prvním kole hlasy KSČM téměř jisté

Praha - Ekonom Jan Švejnar má již téměř jisté hlasy komunistických poslanců a senátorů. Otázkou však zůstává, zda mu je komunisté dají i ve druhém či třetím kole. Volba hlavy státu začne 8. února a Švejnar se v ní utká se současným českým prezidentem Václavem Klausem.

Kandidát musí pro postup z prvního kola získat většinu hlasů v jedné z parlamentních komor. Dostane-li Klaus hlasy všech 41 senátorů ODS z 81členného Senátu, pak má postup jistý a většinu ve sněmovně už nepotřebuje. Švejnara do druhého kola mohou vynést hlasy poslanců ČSSD, zelených a alespoň části komunistů či lidovců. V případě, že by Klaus získal kromě většiny všech senátorů i většinu všech poslanců, pak by již měl prezidentské křeslo na dalších pět let jisté.

Jiří Dolejš přiznal, že zatím neexistuje doporučení poslaneckého klubu KSČM v této věci. Nejbližší schůze bude podle jeho předsedy Pavla Kováčika 15. ledna. Neočekává ale, že by klub přijal nějaké usnesení k prezidentské volbě. Z usnesení stranického ústředního výboru i z logiky věci je podle Dolejše jasné, že v prvním kole komunistům nezbývá nic jiného, než „nenechat projít do dalšího kola jediného kandidáta“.

Je třeba zamezit situaci, kdy by poslanci rozhodovali „mezi Klausem a Klausem“, nebo aby nynější prezident zvítězil už v prvním kole. „Když se toto řekne nahlas, tak nikdo neprotestuje,“ argumentoval místopředseda s tím, že je proto případné usnesení klubu v tomto smyslu předvídatelné.

Dolejš však zároveň nevyloučil, že v dalších kolech by mohli někteří komunističtí zákonodárci své hlasy, které dali Švejnarovi v kole prvním, stáhnout, popřípadě je dát Klausovi. Postoj komunistů však podle něj nemusí být rozhodující. „Kdyby lidovci rezignovali na Švejnara a dali spolu s ODS všechny hlasy Klausovi, tak může volba třetím kolem skončit,“ řekl. Ve třetím kole se totiž počítají hlasy poslanců i senátorů dohromady a součet volitelů ODS a KDU-ČSL je větší, než Klaus ke zvolení potřebuje.

Protože ale Klausovo vítězství už v první volbě není jisté, i když je všeobecně považován za favorita, je podle Dolejše potřeba už nyní jednat o případném kandidátovi pro druhou volbu, zvlášť když se ozývají hlasy, že by měla po první brzo následovat. Komunisté podle něj žádné „jméno“ nemají. Ať je to kdokoliv, měl by to podle nich být nestraník či někdo nadstranický. Podotkl, že z dosud diskutovaných osobností jich mnoho nezbylo a zároveň nevyloučil, že by se mohlo znovu uvažovat o bývalém ministrovi zahraničí Jiřím Dienstbierovi, který jediný kandidaturu definitivně neodmítl.