Motoristé se zákazem řízení na sebe upozorňují přestupky

Liberec - Řada motoristů z Libereckého kraje, kteří mají vysloven zákaz řízení a stejně jedou autem, na sebe upozorňuje dalšími trestnými činy nebo přestupky. Řídí opilí, lehkomyslně zaviní dopravní nehody nebo viditelně ignorují dopravní předpisy. Porušování zákazu řízení je přitom mařením výkonu úředního rozhodnutí a hrozí za něj až rok vězení, řekla liberecká mluvčí Vlasta Suchánková.

Jednoho z posledních hříšníků dopadli policisté v úterý odpoledne v liberecké průmyslové zóně. „Muž s vysloveným zákazem řízením jel v neosvětleném autě, kde seděli další dva lidé a nebyli připoutáni bezpečnostními pásy,“ uvedla Suchánková.

Motorista se pokusil policejní hlídce ujet a když mu služební vůz zablokoval cestu, chtěl utéci. Policisté ho ale zanedlouho dostihli. Šestadvacetiletý muž měl řízení zakázané až do roku 2012. „Jen o několik hodin později jsme zadrželi v Liberci za volantem také dvaadvacetiletého muže se třemi soudními zákazy řízení,“ dodala Suchánková.

Loni policisté v Libereckém kraji zaznamenali desítky podobných případů. Například na Českolipsku prchal motorista bez řidičského průkazu s téměř jedním promile alkoholu v dechu při automobilové honičce před policisty a jednoho z nich dokonce zranil. V Nissanu Sunny jel i přes úředně vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. Před dvěma měsíci zavinil v Jablonci nad Nisou nehodu taxikář s 1,1 promile alkoholu v dechu a se zákazem řízení. Od havárie zmizel, policisté ho ale vypátrali.

Někteří motoristé skončili za porušování zákazu řízení loni ve vězení. Sedm měsíců vězení uložil Okresní soud v Semilech mladému recidivistovi. Policisté ho navzdory zákazu řízení přistihli za volantem opakovaně. Obžalovaný se hájil tím, že je nenapravitelný, nemůže si pomoci a řídit bude dál, dokud mu někdo neusekne ruce. Časté cesty autem, s nímž jezdil bez řidičského průkazu a v době zákazu, přivedly do vězení také mladíka z Českolipska. Jednadvacetiletého muže obvinil komisař ve zkráceném přípravném řízení, pachatel pak z policejní cely putoval rovnou k soudu a odtamtud na měsíc za mříže.