Sněmovna odložila schvalování zahraničních misí

Praha – Poslanecká sněmovna dnes odložila rozhodnutí o zahraničních misích české armády v příštím roce. Poslanci by se k jejich schvalování měli dostat v úterý. Důvodem odkladu jsou výhrady opoziční ČSSD k plánovanému posílení české přítomnosti v Afghánistánu. Sociální demokraté si vyžádali, aby jim ještě před hlasováním odpovědní ministři vysvětlili dlouhodobou vizi českého působení v Afghánistánu.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg by měli vládní představy o dalším působení v Afghánistánu přijít vysvětlit na úterní jednání poslaneckého klubu ČSSD. Plán zahraničních vojenských operací v minulých letech obvykle posvětily ODS i ČSSD, bez ohledu na to, která z těchto stran byla v opozici. Zelení by přivítali, kdyby v Afghánistánu přibyli místo vojáků spíš čeští odborníci. Návrh ale podpoří stejně jako ostatní koaliční strany. Opačný názor mají komunisté. „My v tom máme naprosto jasno, žádná mise,“ řekl za KSČM předseda jejího poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Největší výhrady v rámci zahraničních misí má sociální demokracie k rozšiřování počtu vojáků v Afghánistánu. Operace jsou podle ní sice finančně zabezpečeny, problém je ale v tom, jak sladit navýšení počtu vojáků v Afghánistánu s dalšími povinnostmi České republiky v NATO a EU. „Máme velké pochybnosti o tom, zda je armáda schopná splnit veškeré závazky, které na sebe přebírá,“ řekl předseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Od března by v jihoafghánské provincii Lógar mělo Česko mít vlastní provinční rekonstrukční tým. Celkem by v Afghánistánu mělo být až 415 Čechů. Proti současnému stavu by se tak jejich počet v zemi zvětšil o více než sto lidí. Nejvíc vojáků má být stejně jako v letošním roce v Kosovu a Bosně a Hercegovině. Český kontingent by měl zůstat také na letišti v irácké Basře a Bagdádu.

Nově chce vláda vyslat tři vojáky do afrických operací Evropské unie. V Africe přitom armáda v budoucnu plánuje daleko větší nasazení. „V druhé polovině roku 2009 by měla být připravena skupina zhruba 2300 vojáků na možné nasazení kdekoliv na světě,“ dodal tiskový mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.