Poslanci létali vládní letkou čtyřikrát víc než před

Praha - Poslanci nalétali loni při služebních cestách čtyřikrát více kilometrů než předloni. Cesty vyšly celkem na více než dva a půl milionu korun. Ministr životního prostředí Martin Bursík chce zavést zvláštní, emisní poplatek, který by za služební cestu platili ministři a ministerští úředníci.

Členové vlády a ministerští pracovníci by měli zaplatit 80 Kč navíc, pokud ke služební cestě využijí letadlo. „Navyšuje to prostředky, které se dávají na rozvojovou pomoc a na to, že v rozvojových zemích se budou snižovat emise skleníkových plynů,“ tvrdí Bursík.

Nejvíc by tak na speciální účet mohl dávat premiér, ministerstvo zahraničí či obrany. Ti totiž nalétají nejvíce hodin. Obvykle k tomu využívají armádní letku. Za loňský rok je ale nejvíc patrný nárůst u parlamentních delegací. Jejich cesty se oproti roku 2006 téměř zčtyřnásobily. Poslanci nejčastěji létají na jednání Rady Evropy do Štrasburku. „Existují přísná pravidla na to, abychom více než dvakrát do jedné země nelétali,“ říká místopředseda Organizačního výboru poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Podle něj je využívání vojenské letky často výhodnější. Martin Bursík ale dal v prosinci, když letěl na konferenci o klimatických změnách na Bali, přednost soukromým linkám. Za letenky zaplatilo osm členů delegace téměř 211 tisíc. Cesta armádní letkou by přišla na 1 800 000 korun. „Celá delegace letěla klasickou ekonomickou třídou, levněji to ani nešlo,“ vysvětluje Bursík.

Ministerstvo životního prostředí zatím nedokáže odhadnout, kolik peněz by se na speciálním účtu za ministerské lety mohlo nashromáždit. Poplatek za služební cestu letadlem platí ministři a jejich pracovníci v Německu, Velké Británii či Švédsku. Na návrhu se zatím na ministerstvu životního prostředí pracuje. Už v prvním čtvrtletí by se jím měla zabývat vláda.