Klaus odmítl výzvu k duelu se Švejnarem v Senátu, ne definitivně

Praha/Zlín - Prezident Václav Klaus nepřijal dnešní výzvu ke společnému duelu se svým protikandidátem Janem Švejnarem před senátory. Jeho rozhodnutí ale ještě možná není definitivní. Výzvu adresoval oběma kandidátům předseda klubu SNK Josef Novotný v reakci na to, že Klaus opakovaně odmítl nabídku na televizní diskusi se Švejnarem, a to mimo jiné kvůli tomu, že prezidenta bude volit parlament, nikoliv občané v přímé volbě. Švejnar by naopak společnou veřejnou debatu s Klausem uvítal.

Klaus dnes po setkání se senátory z klubu SNK a Klubu otevřené demokracie (KOD) nejprve řekl, že výzvu Novotného „nepřijal“. Podotkl, že on a Švejnar se utkávají každý den ve svých vystoupeních. Vzápětí ale dodal: „Jestli mermomocí chcete, abychom stáli proti sobě, je to prostě možné.“

Novotný (SNK ED) nabídl Klausovi společnou diskusi se Švejnarem v Senátu při jeho setkání s oběma frakcemi. Klaus to ale podle něj odmítl s tím, že byl vybrán jiný formát setkávání prezidentských kandidátů s voliteli, tedy schůzky s jednotlivými parlamentními kluby. To potvrdila i předsedkyně KOD Soňa Paukrtová (za Stranu pro otevřenou společnost). Švejnar se již dříve vyjádřil, že veřejné vystoupení s Klausem by si přál.

Společná debata Klause a Švejnara v Senátu by podle Novotného umožnila senátorům oba kandidáty porovnat a seznámit se s jejich názory a prioritami.