Polský premiér Tusk jednal v Praze s Topolánkem o protiraketovém štítu

Praha - Do Prahy přijel polský premiér Donald Tusk, setkal se zde s českým předsedou vlády Mirkem Topolánkem. Hlavním tématem rozhovoru bylo umístění americké protiraketové základny v Polsku a amerického radaru v Česku. Oba premiéři se shodli na tom, že není důležité, jak rychle Polsko a Česko uzavřou úmluvu s Američany, ale zdůraznili, že oběma zemím jde především o kvalitu dohody.

Donald Tusk a Mirek Topolánek se domluvili, že se nadále budou navzájem informovat o dalším postupu ve vyjednávání s USA o umístění protiraketové základny a radaru ve střední Evropě. I když se Tusk i Topolánek nedávno vyjádřili, že chtějí vůči Washingtonu vystupovat jednotně, zdůraznili dnes, že budou hájit především své národní zájmy.

Poláci v posledních týdnech v jednáních s USA přitvrdili. Na oplátku za protiraketovou základnu v Polsku chtějí od Američanů zbraně k ochraně vzdušného prostoru, trvají i na dalších bezpečnostních garancích. Premiér Topolánek pro to dnes na tiskové konferenci vyjádřil plné pochopení. Oba premiéři se shodli i na tom, že s ukončením jednání není třeba spěchat do konce volebního období současného amerického prezidenta George Bushe.

Polský premiér Donald Tusk a český premiér Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24