Komisař obvinil řidiče, který při nehodě zabil muže a čtyři další zranil

Liberec - Až pět let vězení hrozí řidiči, kterého nyní komisař obvinil kvůli tragické nehodě na rychlostní komunikaci z Turnova do Liberce. V říjnu při ní zemřel čtyřiatřicetiletý muž. Ze svého Renaultu Laguna šel na pomoc posádce havarované Škody Octavia a spolu s dalšími lidmi ho srazil kolem projíždějící Rover 75. Dva muži a jedna žena utrpěli těžká zranění a jedna žena lehké zranění. Řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Podle znaleckých posudků a dalších údajů o okolnostech nehody zareagoval řidič Roveru 75 nepřiměřeně na situaci, která vznikla na rychlostní silnici po nehodě Škody Octavia.

„Nehoda se stala v pátek 26. října kolem 8:30. Při projíždění táhlé pravotočivé zatáčky řidič Roveru 75 uviděl, jak po silnici běží muž s výstražným trojúhelníkem. Vzápětí si všiml vozu Citroen Berlingo na pravé krajnici a lidí kolem něho,“ uvedla Suchánková.

Z vyšetřování neštěstí vyplynulo, že řidič Roveru 75 začal brzdit a na mokré a znečištěné vozovce dostal smyk. Terénní vůz pak najel do citroenu a katapultoval ho na Škodu Octavia. Náraz odhodil škodovku mimo komunikaci, citroen se pak převrátil přes svodidla. „Pod jeho troskami přišel o život řidič renaultu,“ konstatovala Suchánková.

Tragédie začala ve chvíli, kdy škodovka dostala smyk na mokré vozovce a najela do středových svodidel. Nabourané auto skončilo na pravé krajnici. Za škodovkou zabrzdil citroen a jeho posádka pomáhala lidem v havarovaném vozidle. Asi 200 metrů za oběma vozidly zastavil řidič renaultu a vydal se také na místo havárie.

Neštěstí se odehrálo mezi obcí Žďárek a Hodkovicemi nad Mohelkou. Při havárii zasahovaly kromě vrtulníku také tři vozy záchranné služby.