Kolo utržené ze sypače zranilo ve Frýdku-Místku tři seniory

Frýdek-Místek - Obrovské štěstí měli dnes dopoledne lidé čekající na autobus na zastávce ve Frýdku-Místku. Hloučkem cestujících proletělo kolo utržené z nákladního automobilu, který ve městě zajišťuje zimní údržbu silnic. Zranilo tři seniory, další lidé vyvázli bez zranění. Uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Zadní dvojkolí upadlo sypači frýdeckomístecké Správy a údržby silnic kolem 10:30. Zranění utrpěli dva muži ve věku 69 a 79 let a čtyřiasedmdesátiletá žena. „Jednalo se naštěstí o lehčí zranění. Naraženinu bérce, kyčle a poranění lýtka,“ dodal mluvčí záchranářů. Všichni tři zranění senioři skončili v péči lékařů frýdeckomístecké nemocnice.

Podle Humpla měli zranění důchodci i další lidé na zastávce velké štěstí. „Kolo se naštěstí kutálelo po zemi. Stačilo ale, aby auto jelo rychleji. Pokud by se kolo dostalo do vzduchu a zasáhlo cestující do horní části těla, bylo by to hodně škaredé,“ řekl mluvčí záchranářů.

Provozní náměstek Správy a údržby silnic Frýdek-Místek Vladimír Mazač se domnívá, že nehodu zavinila únava materiálu. „Zlomily se všechny šrouby,“ řekl. Dodal, že policie sypač převeze na expertizu. „Na jejím základě pak přijmeme případná opatření. Domnívám se ale, že se nejedná o naše pochybení,“ uvedl.

Sypač podle něj vyjel na řádnou jízdu a řidič měl překontrolovat na trase sjízdnost vozovek. „Naštěstí jel hodně pomalu. Bohužel se to stalo u autobusové zastávky,“ řekl Mazač.

Podobná nehoda se stala v květnu 2003 v Opavě. Pneumatika uvolněná z nákladního automobilu tam srazila rodinu, která se vydala na procházku. Starší ženu a mladého muže odvezla sanitka do nemocnice. Mladou ženu a dítě lékaři ošetřili na místě. Lékaře potřeboval i kojenec, kterého žena vezla v kočárku, který se při srážce převrátil.

Nákladní tatra převážela štěrk a měla defekt. Řidič si ho ale nevšiml a v cestě pokračoval dalších 300 metrů. Pak se však pneumatika z ráfku vysmekla a kutálela se po chodníku, kde narazila do rodiny.

Vydáno pod