Julínek představil sedm zákonů, kterými chce reformovat zdravotnictví

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) představil dnes návrhy sedmi zákonů, které mají reformovat zdravotnictví v Česku. Tři normy mají změnit péči a tři zdravotní pojištění. Sedmý zákon upravuje vznik univerzitních nemocnic a výzkumu a vzdělávání. Balík zákonů podle jeho slov dává zisk pro všechny - pacienty, nemocnice a lékaře i pro zdravotní pojišťovny.

Podle ministra jsou chystané návrhy „odolné proti rozmarům politiků“, ale současně nabízejí i nástroje k lepšímu řízení. Zdravotnictví by přesto zůstalo autonomní, dodal. Pacienti nově dostanou možnost připlatit si na lepší péči, například kvalitnější kyčelní kloub, a vybrat si z pojistných programů zdravotních pojišťoven. Základní rozsah péče z veřejného zdravotního pojištění dostanou všichni bez rozdílu vybraného programu.

První část balíku obsahuje podle ministrovy náměstkyně Markéty Hellerové zákony o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, o specifických zdravotních službách a o záchranné službě. Náměstkyně uvedla, že návrh první normy definuje práva pacientů a umožňuje jejich vymahatelnost. Zajišťuje prý i stejné postavení všem zdravotnickým zařízením. Norma o záchranné službě má upravit financování, zlepšit doby dojezdů a garantovat dostupnost pomoci v celé ČR. Ministr řekl, že by mělo vzniknout 20 nových výjezdových stanic, které by pokryly „bílá místa“. Dojezdové časy jsou nyní stanoveny na 15 minut, v řadě míst ale je nemožné je dodržet. Nově budou stanoveny od pěti do 20 minut.

Zdravotního pojištění se týkají návrhy zákonů o veřejném zdravotním pojištění, o dohledu nad zdravotními pojišťovnami a o zdravotních pojišťovnách. První z trojice podle Julínkova náměstka Pavla Hroboně stanoví rozsah péče, která se bude z veřejného pojištění hradit. U jednotlivých ošetření a služeb určí dostupnost a čas, do kdy je pacient musí dostat. Lidé si budou moci také vybrat typ pojistky a připlatit si za nadstandardní výkony. Další zákon by měl zajistit kontrolu či včasnost plateb zdravotníkům. Třetí norma určí míru odpovědnosti pojišťoven a zavede nové účetnictví. Nad zdravotními pojišťovnami bude dohlížet úřad nezávislý na ministerstvu.

Poslední zákon převádí fakultní nemocnice na univerzitní. Z příspěvkových organizací se mají změnit na akciové společnosti. Hellerová dodala, že by to ale měly být neziskové subjekty. Zisk by musely dát zpět do péče. Julínek si od univerzitních center slibuje i zkvalitnění přípravy lékařů a lepší využití peněz na léčení.

Změny ve zdravotnictví bude provázet logo ve tvaru lidského oka, v němž jsou siluety tří postav. Doplňuje ho slogan: Zdravotní péče na míru. Ministr řekl, že zákony mají směřovat k posílení postavení „svéprávného pacienta“. Systém by podle něj měl „víc respektovat individualitu a potřeby člověka, aby si mohl konečně v našem zdravotnictví vybrat“.

Julínek „předreformní část reformy“, která od ledna zavádí poplatky u lékařů či za pobyt v nemocnici, označil za bič českého zdravotnictví. Na tiskovou konferenci přinesl věcné záměry sedmi zákonů v krabici převázané rudou pentlí. Novinářům osobně rozdal po jednom výtisku reformní sady s vysvětlením, že nyní jim předkládá také „cukr“, což by měly být právě tyto sady.