Obnova zchátralých objektů zažívá v Česku nevídaný boom

Praha - Oživování a zkrášlování zchátralých průmyslových objektů - tzv. brownfieldů - zažívá v této době rozkvět. Nejnovějšími trendy v revitalizaci starých továren se zabývají experti na konferenci Urbes 2007, která právě teď probíhá v Praze.

Zanedbané objekty továren, průmyslových, zemědělských nebo vojenských objektů jsou podle Benjamina Frágnera z ČVUT atraktivními lokalitami. „Tyto oblasti mají v sobě obrovský potencionál nejen prostorový, ale i architektonický. Jsou zde vytvořeny sociální a komunikační vazby na místo. Likvidovat taková území a vytvořit stavební parcely, to je v podstatě ztráta hodnot,“ tvrdí Frágner.

Místa zchátralých objektů proto doporučují odborníci developerským společnostem. Avšak ty namítají, že rekonstrukce opuštěných míst se mnohdy prodraží. A stát takové aktivity téměř nepodporuje. To mnohdy vede k necitlivým přestavbám historicky cenných budov.

Jedním z takových příkladů je objekt kulturního a obchodního centra v Praze na Smíchově. Z původní továrny zbyla jen jedna obvodová zeď. Atmosféra, která zde vládla desítky let, po rekonstrukci naprosto vymizela. Petr Vorlík z ČVUT říká: „V podstatě se jednalo o plošnou demolici.“

Zásah do původní architektury může být podle Vorlíka citlivější: „Ve čtvrtích jako Karlín nebo Holešovice je přístup jiný. Zůstávají ponechány alespoň lokálně působivé stavby.“ Architekti by měli myslet především na to, aby zůstala zachována atmosféra místa.