Prodejci na předvánočních trzích obcházejí nařízení ČOI

Praha – Inspektoři České obchodní inspekce se i letos zaměří na kontrolu předvánočních trhů a zboží. Mnozí prodejci totiž uvádí opakovaně na trh nebezpečné zboží, za které dostali v minulých letech pokutu. Jejich výše je často tak nízká, že se obchodníkům vyplatí riskovat, nebo zákaz obchází.

Zodpovědnosti se prodejci vyhýbají upozorněním, že výrobek slouží pouze k dekoraci a k jiným účelům ho lze využívat jen na vlastní nebezpečí. Pokud tedy spotřebitele nějak poškodí, nemůže ho reklamovat.

Česká obchodní inspekce říká, že pokuty je možné ukládat až do výše padesáti milionů korun, podle Sdružení ochrany spotřebitelů taková hrozba obchodníky, zvláště ty větší, nezastraší a zákon buď obchází, nebo riskují pokuty. Například loni vybrala inspekce od zhruba dvaceti tisíc prodejců čtyřicet dva milionů korun, průměrná výše pokuty se tedy pohybovala kolem dvou tisíc.

Problém s ignorací kontrolních orgánů a ponecháváním nebezpečného zboží na trhu řeší i Evropská unie. „Připravuje se nová směrnice o uvádění výrobků na trh, která by měla zajistit opravdové stažení výrobku, případně jeho likvidaci,“ slibuje Michael Vít, hlavní hygienik České republiky. Navíc inspekce chce od Nového roku pokuty zvýšit.