Nová dálnice mezi Vídní a Bratislavou je v provozu

Bratislava/Kittsee - Cesta mezi Vídní a Bratislavou se řidičům zrychlila. Rakouští a slovenští politici slavnostně otevřeli poslední dostavěný úsek dálničního spojení mezi oběma metropolemi. V provozu je úsek od hraničního přechodu Kittsee-Jarovce po dálnici A4 spojující Vídeň s Budapeští.

Nová dálnice, která nese v Rakousku označení A6, navazuje na dosavadní rychlostní komunikaci A4 z Vídně do Budapešti a vede až k rakousko-slovenské státní hranici. Umožní projet z Vídně do Bratislavy za 50 minut, a významně uleví obcím na dosavadní trase od zátěže husté, zejména kamionové dopravy. Předpokládá se, že přispěje ke zvýšení obchodní výměny mezi oběma zeměmi až o třetinu. Do nynějška trvala cesta mezi oběma hlavními městy nejméně hodinu, osobní vozy byly také často bržděny provozem kamionů. Dálnice vede z jedné třetiny po území Dolních Rakous a ze dvou třetin po území Burgenlandu. Výrazně se zlepšila i cesta ze Slovenska na vídeňské letiště.

Ze sousedních zemí schengenského prostoru bez hraničních kontrol už rakouská metropole Vídeň nemá spojení po dálnici jen s Českem.

Vydáno pod