Šéf klubu SNK chce duel prezidentských kandidátů v Senátu

Praha - Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný vyzval prezidentské kandidáty - Václava Klause a Jana Švejnara - ke společné diskusi se senátory. Reagoval tak na Klausovo odmítání televizního duelu s jeho vyzyvatelem. Současný prezident to odmítl s odvoláním na to, že hlavu státu volí poslanci a senátoři, nikoli občané, a že je tedy nutné komunikovat přímo s voliteli.

„Jednání (v Senátu) bude otevřené, autentické a adresné, aby zamezilo dosavadním nejasným kuloárovým vyjednáváním, a mělo by pomoci představit stěžejní priority a programy kandidátů Klause a Švejnara,“ myslí si Novotný.

Diskuse s oběma kandidáty by byla podle Novotného otevřena všem senátorům napříč politickými kluby. „Aby mohl být vybrán kvalitnější kandidát a každý senátor si mohl svobodně a nezprostředkovaně vytvořit vlastní názor,“ podotkl předseda klubu SNK, který se jako jeden z desítky senátorů podepsal pod Švejnarovu nominaci.

Švejnar by si společné veřejné vystoupení s Klausem přál, prezidentovo odmítání televizní debaty označil za smutné. Podle Novotného senátní debata nabízí více prostoru, který je v televizních duelech limitován.

Profesor michiganské univerzity a možný kandidát na prezidenta Jan Švejnar ve studiu České televize
Zdroj: ČT24