NS odmítl Altnerovu stížnost na podjatost soudců ve sporu s ČSSD

Brno - Soudci Vrchního soudu v Praze, kteří mají rozhodovat ve sporu advokáta Zdeňka Altnera s ČSSD, nejsou podjatí a mohou kauzu řešit. Uvedl to Nejvyšší soud v rozhodnutí o Altnerově stížnosti na zaujatost pětice soudců. Advokát navrhl před časem vyhlášení konkurzu na majetek ČSSD kvůli své údajné pohledávce za zastupování strany ve sporu o Lidový dům. Městský soud v Praze loni v červnu návrh odmítl, Altner se odvolal k vrchnímu soudu. Rozhodnutí NS o podjatosti padlo už na konci minulého roku, nyní je soud zveřejnil v internetové databázi.

Altner si stěžoval na soudce Františka Kučeru, Jiřího Karetu, Jiřího Goldsteina, Ivu Novotnou a Ivanu Mlejnkovou. Kučera, Kareta a Goldstein totiž v minulosti zamítli Altnerův požadavek na vyplacení odměny ve výši 8,5 milionu korun za konkurzní řízení společnosti OSAN. Advokátovi se nelíbí, že k verdiktu dospěli po více než šesti letech od podání odvolání, což je prý známka toho, že nejsou nestranní a nezávislí.

Podle senátu Nejvyššího soudu není důvod žádného z pětice soudců vyloučit z projednávání sporu. „Z obsahu spisu ani z vyjádření soudců, kteří jsou členy senátu, nevyplývají žádné skutečnosti, jež by zakládaly důvod pochybovat o nepodjatosti těchto soudců,“ uvedla v rozhodnutí NS soudkyně Olga Puškinová.

Altner v roce 2000 vyhrál pro ČSSD spor se státem o Lidový dům v pražské Hybernské ulici. Honorář se podle advokáta od té doby do astronomické výše vyšplhal především o smluvní pokuty vyplývající z mandátní smlouvy, kterou s ním za ČSSD podepsal v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman. Advokát tvrdí, že nyní už jeho pohledávka vůči ČSSD přesahuje 20 miliard korun. Část pohledávky prodal společnosti Alba. Podle sociálních demokratů však smlouva s Altnerem byla v rozporu s dobrými mravy a má nárok jen na výrazně nižší odměnu

Vydáno pod